Pirkka Tapiola, dezamăgit de decizia de demitere a primarului de Taraclia: „Hotărârea este motivată politic”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Pirkka Tapiola, se arată dezamăgit de decizia Curţii de Apel Cahul prin care primarul oraşului Taraclia, Serghei Filipov, a fost suspendat luni din funcție și condamnat pentru că a dispus tăierea unor copaci din oraș.

„Derutat şi dezamăgit de sentinţa pronunţată ieri de Curtea de Apel Cahul împotriva primarului din Taraclia, Serghei Filipov. Această hotărâre este motivată politic şi încearcă să-l împiedice pe domnul Filipov să ocupe funcţii publice timp de doi ani, începând cu ziua de astăzi. Şefii misiunii Uniunii Europene au discutat problema în această dimineaţă, exprimându-şi îngrijorarea”, a scris Pirkka Tapiola pe pagina sa de Facebook.

Curtea de Apel l-a găsit vinovat pe Filipov de exces de putere și depășirea atribuțiilor de serviciu, ca urmare a unei decizii de a fi tăiați mai mulți arbori din centrul orașului.

Sentința prevede o amendă de 8 mii de lei, cu restituirea unui prejudiciu de 164 de mii de lei și suspendarea din funcție începând cu 4 aprilie.

Într-un interviu pentru Newsmaker.md, Filipov a calificat decizia Curții ca fiind „absurdă” și a declarat că o va contesta la Curtea Supremă de Justiție.

„Sunt minuni ale justiției moldovenești. Nu știu de ce anume acum, procurorul anticorupție, Serghei Sîrbu a dorit să conteste decizia”, a declarat Filipov.

„În scuarul care se află vizavi de primărie au fost 108 copaci. Cu timpul, o mare parte dintre ei s-au uscat, au rămas doar 26. Consiliul local a emis o decizie cu privire tăierea lor. Cu toate acestea, mai târziu s-a constatat că pădurarul nu a luat autorizația corespunzătoare de la serviciul ecologic, înainte de a executa decizia. Curtea a considerat că, așa cum pădurarul se află în subordonarea primarului, eu trebuie să răspund pentru acțiunile acestuia”, a mai spus primarul suspendat al Taracliei.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...