Trimite e-mail | Printeaza
Politic
04.04.2016

Declaraţia de presă a viceprim-ministrului, ministrului afacerilor externe și integrării Europene al Republicii Moldova Andrei Galbur după încheierea întălnirii cu ministrul afacerilor externe al Federației Ruse Serghei Lavrov

Declaraţia de presă a viceprim-ministrului, ministrului afacerilor externe și integrării Europene al Republicii Moldova Andrei Galbur după încheierea întălnirii cu ministrul afacerilor externe al Federației Ruse Serghei Lavrov

"Bună ziua,

În primul rând, aș dori să confirm faptul că, în cadrul discuției purtate am efectuat un schimb amplu de opinii pe întregul spectru al relațiilor bilaterale. În acest context, aș dori încă o dată să exprim mulțumiri lui Serghei Viktorovici pentru invitația de a vizita Moscova. Deși în dialogul dintre cele două țări s-a înregistrat o anumită pauză, țin să menționez cu satisfacție că în ultimele săptămâni am reușit să intensificăm contactele la nivelul conducerii ministerelor afacerilor externe și ministerelor economiei. Unul dintre obiectivele principale ale actualei vizite este de a da un nou impuls relațiilor bilaterale.

Astăzi noi am abordat subiecte vizînd perspectivele activizării dialogului politic, dezvoltări cooperării în domeniile comercial-economic și cultural-umanitar. O atenție deosebită a fost acordată problematicii transnistrene. Considerăm că o bază bună pentru activitatea ulterioară în aceste direcții o constituie Tratatul de prietenie și cooperare dintre țările noastre, semnat în anul 2001.

În ceea ce privește domeniul comercial-economic, Federația Rusă este pentru noi unul dintre partenerii noștri tradiționali și noi am confirmat interesul reciproc în depășirea dificultăților existente. Noi suntem interesați în reluarea exportului în deplină măsură a producției agricole moldovenești pe piața rusă. În acest context, am salutat înțelegerile convenite cu privire la desfășurarea deja în luna mai curent, a întîlnirii copreședinților Comisiei interguvernamentale pentru cooperare economică. Sperăm, de asemenea, că dialogul la nivel de experți va contribui la clarificarea și, eventual, eliminarea acelor preocupări, care au determinat partea rusă să impună restricții asupra accesului mărfurilor moldovenești.

De asemenea, am confirmat disponibilitatea reciprocă pentru dezvoltarea în continuare a cooperării în domeniul cultural-umanitar și consolidarea bazei juridice respective.

Am menţionat interesul în întărirea interacţiunii cu Federaţia Rusă în domeniul protecţiei lucrătorilor migranți. După cum este bine cunoscut, în Rusia astăzi lucrează un număr considerabil de cetățeni moldoveni, care nu doar câştigă aici bani, dar își aduc și contribuția la dezvoltarea economiilor țărilor noastre. Există cîteva proiecte de acorduri deja elaborate și ar fi util să avansăm pentru semnarea acestora. 

În cadrul discuției purtate, am acordat o atenţie deosebită reglementării transnistrene. După cum cunoașteți, reprezentanții mediatorilor și observatorilor în cadrul procesului de negocieri vor vizita Chişinăul şi Tiraspolul în perioada 5-6 aprilie. Sperăm, că în cadrul consultărilor preconizate vom reuși să ne mișcăm înainte şi cu eforturi comune să trasăm calea către reluarea cât mai grabnică a negocierilor în formatul „5+2” fără careva condiții prealabile. Pentru noi este foarte important ca toţi partenerii internaţionali implicați în acest proces să acționeze împreună și coordonat, în baza unei agende comune.

Au fost abordate și o serie de chestiuni legate de prezența militară rusă în Republica Moldova, care considerăm că sunt bine cunoscute tuturor. Pozițiile de principiu ale părţii moldoveneşti cu privire la necesitatea încheierii retragerii sau, eventual, distrugerii munițiilor, retragerii trupelor și transformării operațiunii de menținere a păcii într-o misiune civilă internațională nu au suferit o schimbare şi, consider, că acestea, de asemenea, sunt bine cunoscute. În momentul de față, ambele părți au acumulat o serie de îngrijorări în acest domeniu și acestea au fost exprimate în cadrul discuțiilor. În acelaşi timp, ambele părţi, la fel, înțeleg, că în lipsa unui dialog pertinent în acest sens, nu vom reuși să progresăm nici în soluționarea acestei probleme în întregime, nici în înlăturarea unor anumite preocupări. Cred că dispoziția noastră comună este de a promova dialogul în pofida diferențelor de poziții. 

Examinînd  relațiile bilaterale moldo-ruse  într-un context mai larg, aş dori să menționez următoarele. Noi urmărim cu atenție  evoluția situației atăt în regiunea noastră, cît şi pe arena internațională în ansamblu .

Cu regret, lumea în ultimii ani nu a devenit mai sigură şi mai stabilă, ci exact dimpotrivă. În aceste condiții, este necesar de a  reduce nivelul de confruntare și rivalitate între actorii globali principali - pentru că doar împreună noi vom reuși să luptăm cu succes împotriva amenințărilor  și sfidărilor comune. Pentru noi, în acest sens, sunt importante  două principii: în primul rând, Republica Moldova nu  trebuie  să servească drept câmp de confruntare geopolitică, ci dimpotrivă, poate să devină o platformă de cooperare. În al doilea rând, pentru noi este important  ca opțiunea noastră suverană în favoarea vectorului european de dezvoltare și modernizare a țării să fie respectată de către toți actorii internaționali. Aceasta  ne va permite şi  nouă  să asigurăm o cooperare constructivă cu toți partenerii noștri.

În încheiere, aș dori să vă cominic că astăzi, în vederea continuării dialogului, i-am adresat invitația lui Serghei Viktorovici să efectueze o vizită de răspuns în Republica Moldova, într-o perioadă convenabilă pentru Domnia sa".

Link-ul către discurs: AICI

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus