Chirtoacă: Centrul de greutate pentru susținerea integrării Republicii Moldova în UE se va muta la București

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă, a declarat, luni, că Uniunea Europeană trece printr-o perioadă mai dificilă, iar, în acest context, centrul de greutate în ceea ce privește susținerea integrării europene a Republicii Moldova se mută la București, el pledând inclusiv pentru alocarea unui sprijin financiar în vederea consolidării spiritului pro-european la nivelul populației.

„Cred că dacă s-ar aloca un buget de o sută de mii de euro pentru fiecare localitate din Moldova, în fiecare an, (…) am putea menține viu cel puțin un spirit pro-european, chiar și într-o situație proastă pe care o are acum Moldova, (…) pentru a putea repune trenul pe șine. Deocamdată este cumva scos pe linie moartă trenul Republica Moldova. Și europenii trec printr-o perioadă grea din cauza atentatelor, fluxul migrației, (…) de aceea cumva centrul de greutate în ceea ce privește sprijinirea integrării europene a Republicii Moldova se va muta la București”, a spus edilul, prezent, la București, la Adunarea Generală a Asociației Municipiilor din România.

Chirtoacă a comparat Republica Moldova cu un organism „slăbit, intoxicat, pe care îl lasă mâinile, picioarele”, dar căruia în continuare i se administrează „toxine pentru a se face bine”.

„Mă refer aici la propaganda care, din păcate, vine în continuare dinspre Rusia și care în contextul discreditării forțelor pro-europene de la Chișinău produce un rezultat catalitic în ceea ce privește promovarea forțelor pro-ruse, pentru a fi susținute la nivelul populației. În cazul unor alegeri parlamentare anticipate cu siguranță am avea o majoritate calificată în Parlament a partidelor pro-ruse”, a spus primarul.

El a comparat Guvernul Republicii Moldova cu „o persoană care a suferit un atac cerebral” și trebuie să învețe din nou să vorbească și să citească.

Potrivit lui Chirtoacă, un sat din Republica Moldova are un buget de aproximativ 100.000 de euro anual, iar bugetul Chișinăului este de 25 de ori mai mic decât al Bucureștiului, chiar dacă această proporție nu se respectă și în ceea ce privește suprafața sau numărul populației.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...