Oamenii spun că sunt indignaţi de hotărârea Comisiei Electorale Centrale de a respinge iniţiativa de organizare a referendumului.

După întrevederea cu locuitorii raionului Ocniţa, reprezentanţii Consiliului Marii Adunări Naţionale s-au îndreptat spre oraşul Donduşeni. Acolo ei au fost întâmpinaţi cu pâine şi sare de un grup de tineri îmbrăcaţi în port tradiţional.

Şi locuitorii raionului Donduşeni s-au declarat nemulţumiţi de hotărârea CEC.

„Oamenii sunt revoltaţi faţă de ceea ce face această guvernare. Iată cu hotărârea Curţii Constituţionale întâi de toate, apoi cu hotărârea CEC-ului şi ultima a fost hotărârea parlamentului prin care s-a decis data alegerilor prezidenţiale. Foarte multă lume doreşte să vină pe data de 24 aprilie la Chişinău, la proteste, în mod cât se poate de organizat. Toată lumea se îndeamnă unul pe altul ca să fie pe data de 24 în speranţa că acolo va fi întreaga ţară”, a declarat Andrei Năstase.

Preşedintele Consiliului Marii Adunări Naţionale, Andrei Năstase, a lansat un apel către localnici să iasă la mitingul din 24 aprilie, care va avea loc în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău.

Amintim că decizia de a iniţia un referendum republican de modificare a Constituţiei a fost luată după protestul organizat pe 6 septembrie 2015 de Platforma Civică "Demnitate şi Adevăr". Miercurea trecută, Comisia Electorală Centrală a respins iniţiativa de organizare a plebiscitului, în cadrul căruia cetăţenii urmau să se pronunţe pro sau contra alegerii şi demiterii şefului statului prin vot direct, reducerii numărului deputaţilor de la 101 la 71 şi limitării imunităţii parlamentare. Preşedintele CEC, Iurie Ciocan, a declarat că, deşi au fost colectate peste 400 de mii de semnături, nu a fost respectată condiţia ca din jumătate dintre unităţile teritorial-administrative de nivelul doi să fie adunate câte cel puţin 20 de mii de semnături. 

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.