Agricultorii afirmă că este absolut imoral să fie majorată povara fiscală pentru fermieri în condiţiile în care anul 2015 a fost unul de criză profundă, cu scumpiri drastice ale resurselor necesare producerii agricole, cu dublarea dobânzilor la credite, neachitarea masivă a subvenţiilor, neaprobarea mai multor legi din pachetul agricol, seceta excesivă pentru culturile agricole din grupa a doua şi căderea vertiginoasă a preţurilor la majoritatea produselor agricole în perioada ianuarie-martie 2016.

În această situaţie, producătorii agricoli vin şi cu o soluţie pentru guvernanţi - înlocuirea majorării impozitului funciar cu ridicarea semnificativă a accizelor la ţigări.

De menţionat că majorarea impozitului funciar este prevăzută în Politica bugetar fiscală pentru 2016, fiind o lovitură grea pentru agricultori. Proiectul Politicii bugetar-fiscale pentru acest an prevede majorarea impozitului funciar pentru agricultori de la 1,5 lei la 1,73 lei pentru un grad/hectar. Asta în condiţiile în care în 2015 fermierii au fost şi aşa afectaţi de jaful din sectorul bancar, care a dus la scumpirea cu 30-40% a resurselor necesare producerii agricole, dublarea dobânzilor la credite, neachitarea subvenţiilor pentru anul trecut în suma de circa 450 de milioane de lei, etc.