Găgăuzii contra unioniștilor: Au înaintat Chișinăului o declarație de suveranitate a Republicii Moldova

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

O declaraţie privind inviolabilitatea suveranității, independenței şi neutralității Republicii Moldova a fost adoptată astăzi, 2 aprilie, la Comrat, în cadrul unei ședințe speciale a Adunării Populare a UTA Găgăuzia, scrie gagauzinfo.md.

Documentul urmează a fi trimis Președintelui, Guvernului, Parlamentului, precum și misiunilor diplomatice și organizațiilor internaționale acreditate la Chișinău.

Membrii Adunării Populare spun că adoptarea acestei declarații vine în contextul în care la Chișinău sunt organizate acțiuni frecvente privind „eliminarea statalității moldovenești și unirea cu România”, iar la București a fost publicată o foaie de parcurs pentru unificarea celor două țări.

Astfel, membrii Adunării solicită autorităților de la Chișinău să „interzică activitatea partidelor politice care cer lichidarea statalității Republicii Moldova”.

Guvernatorul Irina Vlah se arată indignată de ultimele evenimente de la Chișinău și spune că poporul găgăuz nu va permite eliminarea statalității țării.

„Astăzi, comitetul executiv al Adunării Naționale a Găgăuziei și-a unit forțele pentru a desfășura activități în susținerea statalității moldovenești. Aceasta este o dovadă clară că găgăuzii stau ferm pe poziție, fiind adevărați patrioți ai țării”, a spus Vlah.

Aceasta amintește, totodată, de referendumul din 2 februarie 2014 în urma căruia 98.9% dintre locuitorii Găgăuziei au declarat că susțin independența autonomiei, în cazul în care Republica Moldova și-ar pierde suveranitatea.

De menționat că o declarație similară a fost votată săptămâna aceasta în Parlamentul de la Chișinău. Propunerea făcută de către fracțiunea PCRM, a fost susținută de PSRM și PD, dar și de către foști deputați comuniști.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...