Nume
Parola
Vizualizări: 4488
Plantarea salciei energetice la şcoala profesională din Orhei
1 Aprilie 2016 — CE: Un hectar de salcie energetică va fi plantat pe terenul şcolii profesionale din Orhei. Plantaţia va fi întreţinută de elevii şcolii. Ajunsă la maturitate, salcia energetică va servi drept combustibil pentru încălzirea spaţiilor cantinei şcolii din Orhei. Investiţiile sunt acoperite din fondurile europene ale Proiectului Energie şi Biomasă.
CINE: Jurnaliştii, elevii şi profesorii de la şcoală, conducerea Ministerului Economiei, Ministerului Educaţiei, Ministerului Mediului, Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei, ai Delegaţiei Uniunii Europene, Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, Agenţiei pentru Eficienţă Energetică.

UNDE: satul Cucuruzeni, raionul Orhei

CÎND: Marţi, 5 aprilie, ora 11:30

IMPORTANT: Trei şcoli profesionale din R. Moldova au lansat începând cu anul de studii 2015-2016 noi cursuri educaţionale dedicate sectorului energiei din biomasă, răspunzând astfel cererii de noi profesionişti solicitaţi în sectorul energetic. Elevii de la şcoala profesională or. Orhei şi din s. Cuhureştii de Sus, rl Floreşti studiază, în premieră, specialitatea „Plantele energetice – sursă de energie regenerabilă” pentru meseria Silvicultor, pe teritoriul acestor şcoli urmând a fi plantate în total 4 hectare de salcie şi salcâm energetic. Astfel, elevii vor îmbina cunoştinţele teoretice cu cele practice.

DESPRE SALCIA ENERGETICĂ: este supranumită salcia rapid crescătoare, deoarece creşte câte 3 centimetri pe zi, în 2-3 ani ajungând la o înălţime a lăstarilor de 6-7 metri. Din tulpinile acesteia se produce biocombustibil (brichete, pelete) ce are o putere calorică aproape egală cu cea a cărbunelui. Salcia energetică este rezistentă la varii condiţii climaterice, creşte pe terenuri mlăştinoase, pe sol nisipos şi pe terenuri cu bonitate redusă. Este folosită cu succes în industria energiei regenerabile, dar şi în cea farmaceutică ea conţinând salicilină utilizată la producerea aspirinei.

Proiectul Energie şi Biomasă asigură transport jurnaliştilor interesaţi să cunoască şi să participe la procesul de plantare a salciei energetice. Vă rugăm să confirmaţi până luni, 4 aprilie, 14.00, dorinţa de a merge cu transportul nostru: pe mail ina.zglavuta@undp.org sau la telefon (022 839985; 069141006).