02:37:01 20.04.2024
Stiri

LIPSĂ de consecvență la Președinție? Timofti a acceptat numirea a doi judecători pe care i-a respins anterior

Anticorupție 25.03.2016 15:35 Vizualizări2119 Autor: Ziarul National
LIPSĂ de consecvență la Președinție? Timofti a acceptat numirea a doi judecători pe care i-a respins anterior


Deși s-a opus anterior numirii Luciei Bagrin în calitate de judecătoare și promovării lui Serghei Gubenco în funcția de judecător la Curtea de Apel Comrat, pe 17 martie șeful statului a semnat două decrete prin care Lucia Bagrin a fost numită judecătoare la Judecătoria Centru, iar Gubenco – președinte al Curții de Apel Comrat.

Serghei Gubenco este unul dintre judecătorii implicați în așa-zisa „spălătorie rusească”, prin care 18 miliarde de dolari din Rusia au fost spălați prin intermediul băncilor şi instanţelor din R. Moldova.

În octombrie 2015, Consiliul Superior al Magistraturii a votat pentru promovarea lui Gubenco la Curtea de Apel Comrat. Șeful statului a refuzat să semneze decretul, pe motiv că SIS i-ar fi prezentat probe care demonstrează că judecătorul ar avea probleme de integritate, dar CSM și-a menținut repetat cotul și Timofti a trebuit să accepte numirea.

La începutul lui februarie curent, CSM a votat pentru promovarea lui Gubenco deja în funcția de președinte al instanței.

„Știu că domnului Gubenco i se încriminează semnarea ordonanței celei din așa-zisa spălătorie, dar vreau să vă asigur că dumnealui are capacități manageriale bune. În timpul în care a fost președinte al Judecătoriei Comrat a reușit să facă ordine acolo”, ne-a declarat președintele CSM, Victor Micu.

Serghei Gubenco a fost singurul candidat înscris în cursa pentru şefia Curţii de Apel Comrat și a fost votat unanim.

Timofti a refuzat, în octombrie 2014, și numirea Luciei Bagrin în funcția de magistrat, pe același motiv de lipsă de integritate, în special existența unor informații care se referă la averi nedeclarate, conflicte de interese, relații cu persoane controversate. Totuși, pe 17 martie 2016, șeful statului a acceptat o nouă propunere a CSM privind numirea acesteia în calitate de judecător la Judecătoria Centru, pe un termen de 5 ani.

Potrivit experților, numirea repetată a lui Bagrin s-a făcut cu încălcări ale normelor, asta pentru că hotărârea ar fi trebuit să fie adoptată cu 2/3 din voturile membrilor CSM și nu cu votul majorității, așa cum s-a întâmplat.

Centrul de Resurse Juridice din Moldova a expediat președintelui Republicii Moldova un apel în care solicită verificarea candidaturii Luciei Bagrin, dar și verificarea procedurii de adoptare a hotărârii CSM, exprimându-și în acest fel și îngrijorarea cu privire la lipsa transparenței în activitatea CSM și lipsa sistemică a motivării hotărârilor ce țin de cariera judecătorilor.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md