Linkuri accesibilitate

Octavian Calmîc: „Nu cred că această taxă prezintă un pericol de intrare pe piața Republicii Moldova”


Ministrul Economiei explică de ce Chișinăul intenționează să taxeze produsele lactate, cele din carne și cimentul importat din Ucraina.

Ministrul Economiei spune reprezentanții Kievului nu au motive să se plângă la Organizația Mondială a Comerțului, deoarece măsura ar figura în acordul de comerț liber semnat de țările CSI. Totodată, Calmîc afirmă că dialogul cu partenerii ucraineni continuă.

Octavian Calmîc: „Partea ucraineană a aplicat față de toate produsele din Republica Moldova taxe vamale și față de produsele industriale, și față de produsele agricole. Ceea ce face Republica Moldova și ceea ce propune Ministerul Economiei vine în strictă conformitate cu normele Acordului de comerț liber din cadrul CSI, la care și Republica Moldova, și Ucraina, de rând cu alte state CSI, suntem membri. Deci, noi suntem într-o investigație de piață care ne-a determinat, pe fonul unei creșteri a importurilor de peste 15 la sută la produsele menționate, să aplicăm o măsură preventivă temporară a taxelor vamale. Noi nu mergem peste acele taxe vamale ordinare care sunt aplicate de Republica Moldova care ar fi, eventual, un subiect de litigiu la OMC. Noi mergem strict conform angajamentelor noastre. Mai mult ca atât, chiar săptămâna viitoare vom avea și o primă rundă de discuții cu colegii din Ucraina. La începutul lunii februarie noi am făcut o solicitare să ne fie prezentate statisticile comerciale ale Ucrainei, ca să avem tot tabloul pe aceste subiecte. Din păcate, nu am primit niciun răspuns până în prezent. Noi suntem încă în dialog atât cu producătorii autohtoni care au fost, de fapt, la baza acestei inițiative, încă în luna ianuarie-februarie, cât și cu colegii din Ucraina. Sigur că, în cazul în care anumite informații nu se vor adeveri, noi vom exclude un șir de produse din această inițiativă. Suntem încă într-o etapă de investigare.”

Europa Liberă: Dar care va fi taxa și dacă se va aplica pe tot șirul de produse, de exemplu, lactate?

Octavian Calmîc: „Taxele vor fi acelea care sunt stabilite de către Republica Moldova, prin tariful vamal, la importuri. Noi nu mergem pe alte taxe. E vorba de 10 la sută, în unele cazuri 15 la sută taxe vamale. Eu pot să vă spun că nivelul de competitivitate a produselor ucrainene pe piața noastră, nu cred că această taxă prezintă un pericol de intrare pe piața Republicii Moldova, având în vedere costurile lor de producție și nivelul de devalorizare a hrivnei ucrainești din ultimul an de zile. Să sperăm că în scurt timp vom avea un tablou mai clar.”

Europa Liberă: Dar această perioadă în care se aplică taxe este de scurtă durată?

Octavian Calmîc: „Noi propunem aplicarea taxei până la 31 decembrie 2016, ceea ce este o perioadă scurtă de timp în termeni economici.”

Europa Liberă: În cazul în care, să zicem, Kievul va merge la măsuri similare, există riscul ca și produsele moldovenești să ajungă în proporție mai mică în Ucraina?

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:41 0:00
Link direct

Octavian Calmîc: „Eu vreau să vă zic, că și așa, în ultimii ani de zile, ponderea exporturilor din Republica Moldova în Ucraina a căzut și aproape este la zero. De aceea eu nu aș vedea aici un risc pentru exportatorii noștri. Ca măsuri similare, ceva a fost întreprins deja în anul trecut, care noi am suportat aceste taxe vamale aplicate de ucraineni. Acum noi cu o industrie întreagă suntem într-o dificultate. Și sunt convins că argumentele de care noi dispunem vor fi suficiente și pe înțelesul părții ucrainene, ca să fie această măsură acceptată. Nu cred că este cazul de mers la OMC. V-am explicat motivele legale, dar, dacă partea ucraineană va dori să ridice un astfel de subiect la OMC, care de fapt va dura mulți-mulți ani în șir, așa cum mai avem și alte litigii, până la acel moment deja și măsura va fi terminată.”

Europa Liberă: Domnule ministru, o ultimă întrebare, deja unii experți comentează: iată, dacă producătorii moldoveni nu sunt în stare să facă față concurenței mărfurilor similare din Ucraina, din spațiul CSI, ce se va întâmpla, atunci când importurile din UE vor fi la liber în Moldova?

Octavian Calmîc: „Importurile de produse agricole din UE niciodată nu vor fi la liber. Pentru cele mai sensibile produse din UE au fost stabilite cote care sunt variabile, cote fixate, care reies din media ultimilor trei ani de zile a importurilor din aceste țări. Doar pentru produsele lactate vă dau un reper: este vorba de o mie de tone produse lactate de import pe an. Consumul nostru din Republica Moldova de produse lactate este zilnic mai mare decât această cotă. De aceea nu sunt pericole pentru producătorii noștri de pe piața europeană. Toate pericolele noastre pe termen scurt sunt din partea estică, în special, e vorba de Ucraina și Belarus, dar ponderea importurilor din Belarus este rezonabilă și nu ne impune să aplicăm o măsură restrictivă.”

XS
SM
MD
LG