S-a ascuns într-un post de transformare ca să fumeze, dar s-a electrocutat. Caz tragic la Ștefan Vodă

Un minor de 13 ani s-a electrocutat mortal, după ce a atins o bară de 10 kV, aflată sub tensiune, din interiorul unui post de transformare. Acest caz tragic s-a produs pe 16 martie curent, în satul Copceac din raionul Ştefan Vodă. Băiatul se ascunsese în interiorul postului de transformare ca să fumeze.

Potrivit unui comunicat al companiei „Gas Natural Fenosa”, în urma investigaţiilor, s-a constatat că minorul de 13 ani a pătruns împreună cu alţi trei copii de aproximativ aceeaşi vârstă în edificiul încuiat prin orificiul grilei metalice de ventilare deteriorate, cu scopul de a se ascunde şi a fuma.

Aflându-se în încăperea de la nivelul zero a edificiului, unde se afla un transformator de rezervă deconectat de la reţea, victima a urcat pe elementele de suport ale echipamentelor de aici cu scopul de a pătrunde la nivelul superior al edificiului prin intermediul unui orificiu tehnologic din tavan.

După ce a pătruns astfel în încăperea superioară a edificiului, din motive necunoscute, minorul a atins cu mâna dreaptă o bară de 10 kV a celulei de tranzit, aflată sub tensiune, creând astfel un scurtcircuit, ce a fost fatal pentru el.

Speriaţi de consecinţele dramatice ale accidentului produs pe neaşteptate pentru ei, ceilalţi trei minori au fugit în stare de stres de la faţa locului. Persoane care au văzut fuga lor precipitată şi au auzit sunete suspecte din interiorul postului de transformare au anunţat despre cele întâmplate reprezentanţii corpului didactic al şcolii şi ai primăriei, care au telefonat tot atunci la întreprinderea de distribuţie a energiei electrice pentru a comunica cele întâmplate.

O formaţiune de intervenţie operativă ce  s-a deplasat de urgenţă la locul producerii accidentului a efectuat deconectările necesare pentru a admite accesul poliţiei şi a echipei de salvare, care au constatat decesul minorului.

În urma analizei detaliate a circumstanţelor şi cauzelor care au condus la producerea accidentului dat s-a constatat, că acesta a avut loc în urma unei succesiuni de evenimente şi încălcări grave ale normelor de securitate.

Astfel, persoane necunoscute au deteriorat grila metalică de ventilare, minorii au ignorat semnele de avertizare  şi au pătruns ilegal în interiorul postului de transformare.

Organele de drept din raionul Ştefan Vodă au deschis pe marginea acestui caz un dosar penal.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.