Judecător din Drochia, reţinut! A încasat 7 200 de euro de la o moldoveancă stabilită în Italia

O moldoveancă stabilită în Italia a plătit 7 200 de euro unui judecător din Drochia, pentru ca acesta să adopte o decizie, prin care să-i recunoască dreptul de proprietate asupra unui bun imobil, care constituia obiectul unui litigiu dintre ea şi concubinul său. Femeia a transferat din Italia pe numele magistratului iniţial 6 200 de euro, iar ulterior 1 000 de euro. Ieri seara, judecătorul  a fost reţinut preventiv pentru 72 de ore şi plasat în Izolatorul CNA.

Procuratura Anticorupţie a anunţat astăzi despre reţinerea, de comun cu ofiţerii CNA, a judecătorului din cadrul Judecătoriei Drochia, bănuit de comiterea coruperii pasive.

Procurorul General interimar, Eduard Harunjen, a primit ieri acordul Consiliului Superior al Magistraturii la efectuarea percheziţiilor domiciliului, automobilului, biroului de serviciu, percheziţiei corporale şi reţinerii respectivului judecător.

Urmărirea penală pe acest caz a fost pornită de Procurorul General pe 15 februarie 2016, în baza plângerii depuse de o petiţionară – cetăţeancă a Republicii Moldova, stabilită cu traiul în Italia, care reclama acţiunile coruptibile ale magistratului.

Astfel, la începutul lunii aprilie 2010, judecătorul a acordat petiţionarei o consultaţie în ordine privată referitoare la căile şi modul de revendicare în instanţă a dreptului de proprietate asupra bunului imobil, care constituia obiectul unui litigiu dintre ea şi  concubinul său.

În cadrul acestei discuţii, judecătorul i-a comunicat, că o va ajuta să-şi recupereze casa şi va aranja modalitatea prin care dosarul civil să-i fie repartizat lui, urmând ca detaliile să le discute ulterior. Tot atunci, acesta a pretins şi a primit de la femeie 200 euro precum că  pentru consultaţie.

Peste două zile, în cadrul următoarei întâlniri, magistratul i-a comunicat că pentru suma de 6 200 euro va examina cazul şi va adopta o hotărâre în favoarea declarantei. În aprilie 2014, femeia a transferat din Italia pe numele magistratului suma integrală solicitată, pe care ultimul a ridicat-o şi primit-o de la o instituţie bancară.

Astfel, pe 17 noiembrie 2014, în rezultatul examinării litigiului nominalizat, judecătorul a emis hotărârea judecătorească prin care a dispus recunoaşterea după femeie a dreptului de proprietate asupra a 75,26% din valoarea imobilului, însă nu s-a expus şi asupra sechestrului care era aplicat asupra imobilului din litigiu. În continuare, motivând că banii transmişi anterior nu au fost suficienţi pentru soluţionarea pozitivă a cazului, acesta a pretins de la femeie încă 1 000 euro.

În aceeaşi zi, Procuratura Anticorupţie a purces la efectuarea măsurilor speciale de investigaţie, fiind probată şi înregistrată convorbirea în care judecătorul confirma faptul primirii sumelor estorcate de la femeie în vederea îndeplinirii acţiunilor în exercitarea funcţiei sale.

Operaţiunea de reţinere a avut loc în seara zilei de ieri, acesta fiind reţinut preventiv pentru 72 de ore şi plasat în Izolatorul CNA.

Urmărirea penală pe acest caz este exercitată de Procuratura Anticorupţie.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.