A înstrăinat 20 ha de proprietate publică finului său! Un primar din Soroca, condamnat

Primarul satului Racovăţ a fost condamnat la 2 ani închisoare, cu suspendare şi cu privare de dreptul de a ocupa funcţii publice timp de 2 ani. Aceasta după ce a falsificat un proces-verbal cu privire la rezultatele unei licitaţii, iar ca urmare un lot de teren cu o suprafaţă de 20 ha proprietate publică a fost înstrăinat nepotului său, care era şi fin de cununie.

Cu toate acestea, procurorii consideră sentinţa aplicată prea blândă şi anunţă că o vor contesta, în modul stabilit de lege.

Astfel, Procuratura raionului Soroca a anunţat astăzi despre condamnarea primarului satului Racovăţ, recunoscut culpabil de comiterea abuzului de serviciu şi fals în acte publice.

Procurorii au stabilit că, în iunie 2012, primarul, care era şi preşedinte al Comisiei de licitaţie a Primăriei Racovăţ, a falsificat un proces-verbal cu privire la rezultatele unei licitaţii. În concret, acesta şi-a pus semnătura în dreptul numelui unui alt membru al comisiei de licitaţie, care, în realitate, nu a participat la licitaţie şi nici nu a fost prezent la locul unde a fost organizată licitaţia.

Ca urmare, un lot de teren cu o suprafaţă de 20 ha proprietate publică a fost înstrăinat nepotului său, care era şi fin de cununie. De notat că, respectiva licitaţie s-a desfăşurat cu abateri grave de la legislaţie, fără setul de documente necesare, lipsa cărora a fost constatată de Oficiul teritorial al Cancelarii de Stat.

Ulterior, printr-o hotărîre judecătorească din anul 2014, rezultatele respectivei licitaţii au fost anulate, ca fiind ilegale.

Rezultatele expertizelor dispuse de procurori pe acest caz au confirmat faptul falsificării de către primar a semnăturilor din actele oficiale, prin metoda imitării.

Recent, prin sentinţa Judecătoriei Soroca, primarul a fost găsit vinovat şi condamnat la 2 ani închisoare, cu suspendare, cu privare de dreptul de a ocupa funcţii publice timp de 2 ani.

Procurorii, care au solicitat condamnarea inculpatului la o pedeapsă reală cu închisoare, consideră sentinţa aplicată prea blîndă şi anunţă că o vor contesta, în modul stabilit de lege.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.