„Noi am luat în principiu decizia de a nu mai efectua operaţiuni de transport de pe mal şi din Mytilene, port în Lesbos, către hotspotul Moria'', situat în centrul Lesbosului, a declarat Cheshirkov, subliniind că Moria este acum ''un loc închis'' de unde ''oamenii nu sunt autorizaţi să iasă''. 

Cheshirkov nu a putut demonstra formal faptul că în tabăra din Moria nu mai sunt decât persoane debarcate pe insulă începând de duminică, data intrării în vigoare a acordului, încheiat vinerea trecută la Bruxelles şi care permite trimiterea sistematică a refugiaţilor şi a migranţilor către Turcia. Dar el a confirmat că autorităţile elene au făcut în aşa fel ca majoritatea migranţilor şi a refugiaţilor prezenţi în Lesbos până duminică să părăsească insula cu destinaţia către centrele de primire în Grecia continentală şi ca ceilalţi să fie la Kara Tepe, o altă tabără din Lesbos, aproape de port. 

UNHCR, care nu operează în structurile închise, se limitează acum la o misiune de ''monitorizare şi consiliere'' la Moria, ''după ce a muncit din greu luni de zile pentru a amenaja tabăra'', a mai spus Cheshirkov. 

Din containerul său vizibil în Moria, UNHCR continuă totuşi să încerce să identifice printre nou-sosiţi cazuri deosebite, îndeosebi minori neînsoţiţi, şi să lucreze împreună cu Biroul european de sprijin pentru azil (EASO), în vederea relocalizării unor refugiaţi în alte ţări ale UE. 

UNHCR este preocupat în general în legătură cu „aplicarea prematură a acordului, fără garanţiile necesare pentru Grecia'', a subliniat purtătorul de cuvânt. „Statul grec duce lipsă de capacităţile necesare pentru a evalua numărul mare de cereri de azil. El trebuie ajutat şi ca instituţiile UE să vină să susţină acest proces'', a mai spus Cheshirkov.