13:01:02 29.03.2024
Stiri

Suspendați din funcție și ANCHETAȚI: Control la Agenția „Moldsilva”

Social 21.03.2016 11:53 Vizualizări2271 Autor: Galina Munteanu
Suspendați din funcție și ANCHETAȚI: Control la Agenția „Moldsilva”


Controalele silvice la Agenția „Moldsilva” au continuat și la sfârșitul săptămânii trecute. Membrii grupului de lucru au verificat tăierile efectuate în ultimul trimestru al anului 2015 în Ocolul Silvic Bujor din cadrul ÎS „Hâncești-Silva”.

Potrivit ministrului Mediului, Valeriu Munteanu, în toate cele cinci parchete verificate aleatoriu s-a depistat că datele privind defrișările sunt indicate greșit - se raportează mai puțin decât se taie. „Astfel, au fost extrase ilegal peste 300 de metri cubi de lemn din lunca Prutului, în special plop şi ulm. Spre exemplu, în cantonul în care activează în calitate de pădurar Mihail Mârzenco (fratele şefului OS Bujor, Valeriu Mârzenco), au fost sustraşi 111 arbori, cu masa de peste 70 de metri cubi, cu prejudiciu de peste 50 000 de lei”, a scris ministrul pe pagina sa de pe Facebook.

La fel, potrivit sursei, au fost reevaluate câteva parchete scoase spre licitaţie în anul curent. „Într-unul dintre aceste parchete, erau contabilizați 237 de arbori, pe când, în realitate, membrii grupului de lucru au identificat 567 de arbori, cu 330 de arbori mai mulți. Această diminuare de aproape trei ori a masei lemnoase efective demonstrează, încă o dată, corectitudinea anulării licitațiilor de tăieri rase pentru anul curent”, mai precizează ministrul.

Toate persoanele implicate, inclusiv cele aflate în relații de rudenie, vor fi suspendate din funcție și anchetate, dă asigurări Valeriu Munteanu.

Amintim că nereguli grave și prejudicii de sute de mii de lei au fost descoperite și în cadrul unei inspecții la Întreprinderea pentru Silvicultură Tighina.

Experții au făcut o evaluare în câteva parchete, unde urmau a fi realizate defrișări de arbori și au constatat că a fost micșorată vădit masa lemnoasă. În Ocolul Silvic Hârbovăț a fost contabilizat un volum de lemn de trei ori mai mic. Au fost autorizaţi 70 de metri cubi, iar în realitate s-a constatat existența a peste 220 de metri cubi.

Într-un alt parchet din Ocolul Silvic Olănești au fost raportați ca defrișați 328 de arbori, iar în realitate au fost tăiați 837 de arbori. Prejudiciile calculate în acest caz depășesc 150 de mii de lei.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md