Nume
Parola
Vizualizări: 4527
A aparut nr.1 (3) / 2016 al Buletinului Informativ „Pro Accesibilitate! Pro Incluziune! Pro Democratie!”
Chisinau, 21 Martie 2016 — A apărut un nou număr al Buletinului Informativ „Pro Accesibilitate! Pro Incluziune! Pro Democraţie!” Din sumarul acestei ediţiei:

• Recomandările ONU pentru asigurarea drepturilor persoanelor cu diazbilități în Republica Moldova – Raportul Special al ONU, prezentat de Catalina Devandas Aguilar, constată cu îngrijorare prevalența puternică a înțelegerii medicale a dizabilității, ceea ce duce la acceptarea pe scară largă în Moldova a excluderii persoanelor cu dizabilități din societate și subminează eforturile de a dezvolta o abordare bazată pe drepturile omului.

• Organizaţia Naţiunilor Unite lansează oportunităţi de stagii pentru persoanele din grupurile vulnerabile din Moldova – Obiectivul principal al noului program este de a transpune în practică mesajul ONU în domeniul non-discriminării și al incluziunii, precum și pentru a încuraja alte organizații și instituții din Republica Moldova să urmeze acest exemplu și să creeze mai multe oportunități similare.

• Uniunea Europeană oferă asistență pentru crearea serviciilor de suport și educație în 5 raioane ale țării – Proiectul se va desfăşura în raionale Cahul, Călărași, Fălești, Nisporeni, Ungheni şi va facilita accesul în primii ani de viață ai copiilor cu necesități speciale la serviciile comunitare de suport și educație.

• Norvegia va sprijini în continuare RM în promovarea reformelor privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi şi
Austria va susţine RM în promovarea antreprenoriatului social – o exemplificare a dinamicilor relaţiilor bilaterale moldo-norvegiene şi moldo-austriece şi a asistenţei acordate Republicii Moldova în promovarea reformelor structurale şi implementarea unor proiecte sociale.

• Prezentarea raportului de evaluare a instituțiilor speciale pentru copii cu deficiențe auditive – Studiul sintetizează datele evaluării Școlii speciale internat pentru copii hipoacuzici din s.Hîrbovăț, rnul Călărași și a Școlii speciale internat pentru copii surzi din or. Cahul şi informează despre situația actuală pe toți actorii care participă la procesul de reformare a sistemului de educație preșcolară, implicit pe cei din învățământ preuniversitar pentru copiii cu deficiențe de auz din Moldova.

• Pensii indexate cu 10% din luna aprilie 2016 – din 1 aprilie 2016, de majorări vor beneficia aproximativ 700 de mii de oameni…

Acestea, dar şi alte articole, pot fi citite în ediţia din luna martie a buletinului.

Buletinul Informativ „Pro Accesibilitate! Pro Incluziune! Pro Democraţie!” este o publicaţie nouă care apare începînd din anul 2015 şi care îşi propune să devină o tribună de lobby și advocacy al comunității persoanelor cu dizabilități și oferă tuturor celor interesaţi o imagine de ansamblu asupra necesităților speciale și a problemelor cu care se confruntă persoanele cu dizabilități din Republica Moldova. Buletinul informativ îşi propune să faciliteze procesul de comunicare cu autorităţile şi societatea civilă pentru a spori gradul de accesibilitate, incluziune socială a persoanelor cu dizabilități, dar și pentru a promova un comportament pro-activ al acestora în viața comunitară.

Pentru informații suplimentare:
Victor Koroli, Director Proiect, +373 69252453, vkoroli@gmail.com
Natalia Babici, Prim Vice-Preşedinte, Asociația Surzilor din Republica Moldova, + 373 69371371, deaf.moldova@gmail.com

Acestă publicaţie este realizată de Alianța Centrelor Comunitare de Acces la Informație și Instruire din Republica Moldova (Alianța INFONET), în parteneriat cu Asociația Surzilor din Republica Moldova, în cadrul proiectului Edificarea unui „pod de comunicare” proactivă – demers pentru incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități de auz, implementat cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei și de Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA