PwC: Preţul petrolului s-ar putea stabiliza în perioada următoare

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Preţul petrolului s-ar putea stabiliza în perioada următoare pe fondul restabilirii echilibrului între cerere şi ofertă pe piaţa ţiţeiului şi resorbirii producţiei excedentare, este de părere Vasile Iuga, partener în cadrul PwC România.

„Acest proces de reechilibrare se petrece deja. Marile companii energetice globale au luat măsuri de reducere a producţiei, au renunţat la anumite proiecte de dezvoltare, îndeosebi în zonele cu costuri ridicate de producţie (cum e zona arctică sau platformele marine în apele de mare adâncime) şi au amânat demararea altor explorări”, a mai spus Iuga.

În opinia lui, este foarte dificil de făcut o prognoză a evoluţiei preţului ţiţeiului, mai ales în actuala perioadă de mare volatilitate. Însă ţinând cont de faptul că la nivel macro-economic nu se întrevede o recesiune globală, ci dimpotrivă, o creştere economică este de aşteptat să vedem o stabilizare a preţului.

„Este posibilă chiar o uşoară majorare a preţului în a doua jumătate a acestui an, pe măsura resorbirii cantităţilor excedentare de ţiţei din piaţa globală”, a precizat Iuga.

Ieftinirea carburanţilor pe fondul prăbuşirii barilului de petrol a fost principalul factor care a dus la revenirea cererii după mai mulţi ani de scădere.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...