Nume
Parola
Vizualizări: 5677
Recomandările ONU pentru asigurarea drepturilor persoanelor cu diazbilități în Republica Moldova
18 Martie 2016

Recomandările ONU pentru asigurarea drepturilor persoanelor cu diazbilități în Republica Moldova

Raportorul Special al ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități, Catalina Devandas Aguilar, a prezentat Raportul cu privire la implementarea drepturilor persoanelor cu dizabilități în Republica Moldov și asigurarea participării lor depline în societate în condiții de egalitate cu ceilalți.

În raport, oficialul ONU prezintă oportunitățile și provocările cu care Republica Moldova se confruntă în implementarea drepturilor persoanelor cu dizabilități și asigurarea participării lor sociale în condiții de egalitate cu restul membrilor.

În cei șase ani de la ratificarea Convenția privind drepturile persoanelor cu dizabilități, Republica Moldova a făcut pași fermi în realizarea drepturile persoanelor cu dizabilități și în alinierea normelor  juridice și a politicilor în conformitate cu această Convenție.

Cu toate acestea, Raportorul Special al ONU constată cu îngrijorare prevalența puternică a înțelegerii medicale a dizabilității, ceea ce duce la acceptarea pe scară largă în Moldova a excluderii persoanelor cu dizabilități din societate și subminează eforturile de a dezvolta o abordare bazată pe drepturile omului. Catalina Devandas Aguilar și-a exprimat neliniștea în legătură cu tendința de instituționalizare a unor categorii sociale și amploarea abuzurilor drepturilor omului raportate în aceste instituții.

„Recomandările formulate în raport încurajează Republica Moldova să își continue eforturile pentru avansarea drepturilor tuturor persoanelor cu dizabilități în concordanță cu abordarea bazată pe drepturile omului, respectă demnitatea persoanelor cu dizabilități și facilitează participarea lor deplină și egală în societate”, a menționat Cornelia Adeola, consultant național în drepturile persoanelor cu dizabilități în cadrul Oficiului ONU pentru Drepturile Omului.

Unele dintre recomandările și constatările Raportorului Special al ONU se referă la:

•    Modificarea prevederilor Codului Civil astfel încât să fie ajustate la art.12 din Convenția privind drepturile persoanelor cu dizabilități și reexaminarea, fără întârziere, a tuturor cazurilor de incapacitate juridică cu scopul de a restabili acest drept persoanelor respective. Eliminarea practicilor care solicită existența de incapacitate pentru anumite proceduri administrative, cum ar fi primirea unei pensii; accelerarea restabilirii capacității juridice pentru persoanele care au fost private de ea;

•    Adoptarea în lectură finală a Legii nr.87 privind stabilirea unui drept de apel împotriva tutelei și drept de vot pentru persoanele aflate sub tutelă. Promulgarea neîntârziată a legii;

•    Elaborarea unei mecanism de redistribuire a fondurilor publice de la instituții către serviciile comunitare, și alocarea de resurse suficiente de la bugetul central pentru dezvoltarea serviciilor de sprijin în comunitățile locale. Aceste dispoziții ar trebui să ofere tuturor persoanelor cu dizabilități, indiferent de deficiențele acestora, sex sau vârstă, alegere și control să ducă o viață autonomă, în conformitate cu art.19 din Convenția privind drepturile persoanelor cu dizabilități. Ca parte integrantă a redistribuirii fondurilor de a investi în accesul la locuințe sociale, servicii de sprijin și asistență personală ca modalitate de promovare a vieții și  incluziunii în comunitate. Alocarea resurselor pentru locuințe sociale în cadrul comunităților pentru persoanele care revin din instituții și creșterea numărului acestor locuințe;

•    Raportorul Special al ONU a remarcat pentru municipiul Bălți existența și funcționarea locuințelor protejate. Catalina Devandas Aguilar s-a întâlnit cu locatarii locuințelor protejate, doi dintre care au fost instituționalizați anterior. Locuitorii s-au declarat mulțumiți de programul de locuințe protejate, deoarece a permite să trăiască independent și să ia decizii proprii în viața cotidiană.
                                                                       * * *
Raportorul Special al ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități, , Catalina Devandas Aguilar, a efectuat o vizită de documentare în Republica Moldova în perioada 10-17 septembrie 2015.
Republica Moldova a ratificat Convenția privind drepturile persoanelor cu dizabilități în iulie 2010.
# # #