Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Moldova și Rusia ar putea…

Moldova și Rusia ar putea răspunde pentru încălcarea dreptului la proprietate

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a comunicat guvernelor R. Moldova și Federației Ruse cauza Casian.

Reclamantul, Petru Casian este cetățean al R. Moldova și locuitor al satului Corjova, localitate din stânga Nistrului, aflată sub administrația autorităților constituționale.

În februarie 2008, autoturismul acestuia a fost sechestrat pe motiv că nu ar fi părăsit regiunea transnistreană înainte de expirarea termenului de înregistrare la așa zisa „vamă”. Reclamantul a fost obligat să achite o amendă, pentru ași putea recupera vehiculul. Deși s-a adresat pentru ajutor către autoritățile constituționale, acesta a primit doar răspunsuri formale prin care i se comunica imposibilitatea soluționării problemei sale.

Locuitorii din stânga Nistrului care dețin automobile înmatriculate la autoritățile constituționale sunt obligați să achite periodic „taxe vamale” sub formă de import temporar, ceea ce reprezintă o încălcare la dreptul de libera circulație și afectează dreptul la proprietate în diverse situații. Problemele respective continuă de mai mulți an, iar în ultimul timp au o tendință de agravare.

În fața Înaltei Curți de la Strasbourg reclamantul a pretins încălcarea dreptului la proprietatea privată.