12:31:17 25.04.2024
Stiri

Alarmant! O MIE de copii dependenți de calculator, internați la spital, în România

Știri 16.03.2016 14:51 Vizualizări2129 Autor: Ziarul National
Alarmant! O MIE de copii dependenți de calculator, internați la spital, în România libertatea.ro


Medicii de la Institutul de Psihiatrie Socola, din Iași, atrag atenția că numărul copiilor dependenți de tehnologie a crescut alarmant. Numai anul trecut, din cei 7 000 de minori din România internați, aproximativ 1 000 au primit acest diagnostic. Fenomenul a căpătat asemenea amploare, încât medicii se gândesc să înființeze un centru special pentru acești copii.

Medicii au povestit că părinții au fost cei care au sesizat problemele copiilor și au cerut sprijinul pentru a-i ajuta să depășească dependenţa de computer, de tabletă sau de smartphone. Prof. dr. Roxana Chiriţă, directorul medical al Institutului de Psihiatrie „Socola“ a explicat că ideea unui Centru de Cercetare pentru copiii şi adolescenţii afectaţi de dependenţa de tehnologie a venit ca un răspuns la cererile părinţilor.

Medicii au explicat că numai anul trecut, din cei 7 000 de copii care s-au prezentat anul trecut la Institutul de Psihiatrie „Socola“, 40% prezentau tulburări comportamentale, iar aproximativ 15% erau dependenţi de tehnologie. Adică, aproximativ 1 000 de copii erau dependenţi de tabletă sau smartphone sau aproape 3 copii în fiecare zi, iar numărul este în creștere.

Calculatorul trebuie să fie utilizat maximum o oră pe zi

„Un copil de patru-cinci ani nu ar trebui să ştie de calculator, ci de cărţi. Calculatorul trebuie să fie utilizat o oră cel mult, dar numai pentru jocuri de dezvoltare a perspicacităţii sau a imaginaţiei. Atât jocurile, cât şi navigarea pe Internet provoacă dependenţă“, a declarat pentru „Ziarul de Iași” prof. dr. Roxana Chiriţă.

Iar dacă pentru tinerii cu probleme se recomandă o terapie care durează chiar şi câteva luni, în unele cazuri fiind nevoie şi de tratament medicamentos, pentru copiii mai mici se aplică terapia cu povești.

„Poveştile lui Ion Creangă au un efect foarte bun asupra copiilor. Meta­forele îl fac pe micuţ să se identifice cu eroul principal pozitiv şi să adopte strategia acestuia de rezolvare a problemelor. În străinătate este de mult timp înfiinţat acest sistem de rezolvare a dependenţei. La noi acum este foarte grav, dependenţa poate duce şi la tulburări de natură neurologică. Copiii creează o bulă de tip autist în care devin puternici, invulnerabili şi cred că pot controla situaţia“, e de părere Mihaela Ghircoiaş, psiholog pediatru la Spitalul de Copii „Sfânta Maria“ din Iaşi.

În plus, medicii îi sfătuiesc pe părinți să încerce să evite astfel de situații inclusiv prin a nu cumpăra tablete sau telefoane copiilor. Totodată, micuții ar trebui încurajați să se joace în aer liber, să își petreacă vacanțele la bunici sau să aibă grijă de un animăluț.

Sursa: libertatea.ro


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md