18:13:35 19.04.2024
Stiri

Schimbările „sistemice din sistem”

Opinii 16.03.2016 10:01 Vizualizări2868 Autor: Victor Ciobanu
Schimbările „sistemice din sistem”


Punct de sprijin

Aceasta e rețeta universală vociferată de premierul Filip la Bruxelles.

Nu e nicio noutate. Am mai auzit-o de la diferiți spicheri democrați. Că abordarea trebuie să fie sistemică. Pentru că problemele sunt sistemice. Respectiv, schimbările trebuie să fie sistemice. Care vor duce la rezultate sistemice.

Ce înseamnă toată această harababură? veți întreba. Corect – nimic. E bla-bla-ul obișnuit al marilor politicieni democrați de pe malul Bâcului. Cel puțin, ei se cred așa. Ba chiar se complac în această postură. Firește, dacă tot umbli doar pe la prime/publika și, vorba clasicului – iată lista întrebărilor mele, iată lista răspunsurilor dvs. La alte posturi ei nu vin, ca să evite tot felul de întrebări incomode. Ar fi bine totuși să umble, ca să se mai antreneze. Nu de alta, dar se mai întâmplă să ajungă și la Bruxelles. Iar europarlamentarii deloc nu seamănă cu angajații televiziunilor oligarhului. Și atunci, vedem în toată splendoarea nivelul politicienilor noștri. Bâlbâieli, răspunsuri evazive, prestație lamentabilă. Și nu e vorba doar de premier, ci în general de calitatea produsului numit politician moldovenesc. Degradarea procesului politic din ultimul timp nici nu poate da alte rezultate.

De ce un Filip, sau anterior un Candu, nu pot răspunde la întrebări? Iată impresia europarlamentarului Siegfried Mureșan: „În răspunsul domniei sale, șeful Executivului de la Chișinău mi-a spus doar că Guvernul a propus legislație, dar nimic despre ce cuprind acele proiecte de legi și ce pași concreți au întreprins. Este insuficient și, repet, am fost dezamăgit de răspunsuri”. Impresia noastră e similară.

Și răspunsul la întrebare e simplu. Pentru că sunt interpuși care acționează de la telecomandă. Pentru că „Guvernul Filip” e doar o figură de stil. Nici Guvernul nu-i Filip, nici programul nu-i al Guvernului Filip și nici foaia de parcurs prezentată. Dacă măcar ceva era cu adevărat marca Filip, acesta știa exact ce să răspundă. Dar așa, programe, foi de parcurs – se scriu în altă parte. Lista miniștrilor se aprobă în altă parte. Premierul tot. De aceea nu putem să ne așteptăm la altceva. Iarăși vom auzi de la aceleași televiziuni că vizita a fost un mare suces și că „Uniunea Europeană este gata să susţină şi să finanţeze în continuare realizarea reformelor-cheie în ţara noastră. În cadrul celei de-a doua reuniuni a Consiliului de Asociere Republica Moldova-UE, oficialii de la Bruxelles s-au arătat mulţumiţi de ritmul şi de modul în care Guvernul de la Chişinău implementează agenda europeană”.

Realitatea, însă, este cu totul alta. Și europenii au spus cu totul altceva. Cuvintele-cheie din discursurile de după reuniune ale comisarilor Federica Mogherini şi Johannes Hahn sunt – DACĂ și DUPĂ. Iată un scurt conspect (pentru televiziunile oligarhului) despre ce trebuie de făcut.

Pentru restabilirea încrederii, în R. Moldova sunt necesare rezultate concrete în implementarea reformelor.

Aceste reforme ar trebui să includă:

  • investigații amănunțite cu privire la fraudele bancare;
  • reforma sectorului justiției, precum și
  • depolitizarea instituțiilor de stat;
  • lupta împotriva corupției și a spălării banilor;
  • stabilizarea sectorului financiar și
  • îmbunătățirea climatului de afaceri și investiţional, inclusiv în sectorul energetic;
  • îmbunătăţirea legislaţiei naţionale pentru limitarea concentrării acţionariatului în instituţiile mass-media şi garantarea pluralismului, cât mai curând posibil.

Clar? Rezultate concrete. Nu schimbări sistemice în sistem. Nu bifarea în foaia de parcurs a creației legislative autohtone. Știm noi ce iese din această creație. Abia aștept să văd peste două săptămâni instalarea armoniei totale între guvernare și societatea civilă...


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md