Iuri Cij (52 de ani) a fost arestat în acelaşi timp cu un grup de alte persoane, suspectate că ar fi complicii săi, a precizat un purtător de cuvânt al serviciilor de securitate belaruse, Dmitri Pobearin.

Oligarhul, care este de asemenea preşedintele clubului de fotbal Dinamo Minsk, este considerat drept una dintre cele mai influente personalităţi din Belarus. El a făcut obiectul unor sancţiuni din partea Uniunii Europene în 2012 pentru o presupusă susţinere financiară a regimului lui Lukaşenko.

Justiţia europeană a recunoscut totuşi în octombrie că presupusul sprijin financiar nu a fost dovedit şi că includerea lui pe „lista neagră” a Uniunii Europene „nu este justificată”.

Uniunea Europeană a ridicat oficial în februarie sancţiunile în cazul a 170 de personalităţi belaruse, inclusiv Lukaşenko, ca răspuns la eliberarea de către Minsk a unor deţinuţi politici pe care europenii o cereau de mult timp şi ca urmare a derulării „într-o atmosferă fără violenţă” a alegerilor prezidenţiale în octombrie 2015.