Aproximativ 60 la sută dintre angajaţii Întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova” au plecat în şomaj tehnic miercuri şi vor reveni la muncă luni.

Trimiterea angajaţilor în şomaj tehnic pentru patru zile va permite economisirea a aproximativ 7 milioane de lei, spune Topală. De fapt, potrivit legislaţiei, se economiseşte câte 25 la sută din fiecare salariu. În perioada cât stau acasă, angajaţii primesc 75 la sută din leafă. Inspectoratul de Stat al Muncii cunoaşte situaţia de la CFM şi spune că măsura aprobată de administraţie este perfect legală, atâta timp cânt nu depăşeşte termenul de şase luni pe an.

La rândul său, ministrul Transporturilor, Iurie Chirinciuc, spune că problemele financiare ar putea fi rezolvate în curând, datorită unui grant de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

Precizăm că Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a oferit un sprijin financiar nerambursabil în valoare de 5 milioane de euro Întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova" pentru achiziţia locomotivelor şi restructurarea infrastructurii feroviare. Amintim că, anul trecut, angajaţii Căii Ferate au organizat mai multe proteste, fiind nemulţumiţi că nu şi-au primit salariile pentru mai multe luni.