La Paris se deschide prima librărie din Europa în care cărțile alese pot fi imprimate instant

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

O librărie a viitorului se va deschide sâmbătă în centrul Parisului, având un spațiu inovator în care oaspeții pot imprima cartea aleasă în câteva minute, ceea ce este o premieră în Europa, informează agenția France Presse.

Situată în centrul istoric al Parisului, aproape de celebra universitate Sorbona, aceasta „librărie fără stoc” va permite alegerea, tipărirea instant și preluarea cărții, a explicat Presses Universitaires de France (PUF) într-un comunicat.

Prin intermediul unei „Espresso Book Machine”, o imprimantă robotizată pusă la dispoziție publicului, cărțile vor putea fi imprimate „în câteva minute, timpul pentru o cafea sau o întâlnire cu autorii acestora”, conform comunicatului.

Aceste cărți vor fi vândute la același preț ca într-o librarie obișnuită dar nu trebuie să depășească 850 de pagini, aceasta fiind limita tehnică impusă de imprimantă.

Cititorii pot alege dintr-un fond de carte de circa 5000 de titluri și dintre noutățile editate de PUF, dar și din multe milioane de titluri internaționale intrate în domeniul public.

Catalogul complet al cărților care pot fi achiziționate în acest mod de la noua librărie poate fi consultat pe tableta electronică înainte de a face comanda.

„Avem mii de titluri pentru care cererea este prea mică pentru ca ele să fie rentabile” prin modul tradițional de tipărire, a declarat Frédéric Mériot, director general al PUF, cu ocazia prezentării acestei imprimante la ultimul Salon de carte de la Paris

„Ne-am gândit că digitalizarea ucide carte tipărită, dar procedând în acest fel, nu este cazul. Poate că acum cartea tradițională chiar are o a doua viață”, a prezis Mériot.

Creată de compania americană Xerox și operată în Franța prin programul „Irénéo”, „Espresso Book Machine” promite să reducă în mod semnificativ costurile legate de transportul și stocarea cărților, potrivit promotorilor acestui proiect.

Acest mod de operare este deja utilizat în SUA în mai multe universități, precum și în unele librării, cum ar fi „McNally Jackson” din Manhattan la New York, menționează agenția France Presse.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...