Adunarea generală a judecătorilor a avut loc la Palatul Republicii şi a durat câteva ore. S-au prezentat 345 de magistraţi din 434. Scopul întrunirii a fost audierea unui raport al preşedintelui CSM cu privire la activitatea instituţiei în 2015. 

„Calitatea actului de justiţie la nivel naţional a crescut. Nu a crescut foarte semnificativ, dar a crescut. Necătând la faptul că uneori nu suntem înţeleşi de unele persoane, dar totuşi consider că majoritatea judecătorilor îşi fac treaba foarte bine şi eu vreau cu ocazia aceasta să vă mulţumesc pentru activitatea pe care aţi depus-o”, a declarat preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Victor Micu.

Concluzia enunţată de preşedintele CSM a stârnit însă nedumerirea celor prezenţi. Atât ministrul Justiţiei, cât şi mai mulţi magistraţi, inclusiv din cadrul CSM, s-au grăbit să-l contrazică. Argumentele sunt diverse. 

„Autoritatea sistemului judecătoresc e la pământ. Societatea nu are încredere în justiţie. Cetăţenii, autorităţile publice ne arată: uitaţi-vă, domnilor, ce hotărâre emisă, cusută cu aţă albă! Avem judecători care sunt oneşti, lucrează bine, sunt stimaţi în societate şi din cauza la un mănunchi, la câţiva, tot sistemul suferă! Mă adresez în special judecătorilor tineri: nu vă temeţi să spuneţi „nu” atunci când vi se dă de înţeles ce hotărâre trebuie să fie emisă. Vă chem, stimaţi judecători, haideţi să facem schimbări în sistem!”, a declarat Tatiana Răducanu, membru al Consiliul Superior al Magistraturii.

„Mai multe probleme menţin indicii încrederii populaţiei în sistemul judecătoresc la cote minime: lipsa condamnărilor de rezonanţă”, a menţionat preşedintele interimat al Curţii Supreme de Justiţie, Petru Ursache.

În opinia unor judecători, responsabil de situaţia alarmantă din sistem s-ar face şi Consiliul Superior al Magistraturii. 

„Oare nu vedeţi că mafia moldovenească încearcă să cotropească definitiv justiţia la vârf prin promovările oculte pe care le faceţi, neagreând judecătorii corecţi şi profesionişti? De ce nu reacţionaţi? Unde sunt opiniile separate? Cum ne explicaţi că v-aţi transformat într-un batalion disciplinar pentru judecătorii cu verticalitate şi, dimpotrivă, într-un zid chinezesc pentru judecătorii servili guvernării? De ce puneţi beţe în roate la toţi cei care au curajul să vorbească? Când politicienii nu-şi mai pot permite să facă intervenţii de faţă, s-a ajuns la penetrarea CSM şi la transformarea lui în armă secretă, prin aplicarea principiului existent patentat de stăpânii actuali ai ţării, principiul nulităţilor controlabile, potrivit căruia în funcţiile cheie din instituţiile fundamentale ale statului au fost promovate persoane mediocre profesional, şantajabile pentru a putea fi controlate şi manipulate”, a declarat Gheorghe Balan, magistrat la Judecătoria sectorului Botanica.

„Mesajul pe care eu l-am înţeles este unul negativ pentru sistemul judecătoresc: nu contează performanţele pe care tu le ai, dar contează susţinerea pe care tu o ai de la membrii CSM şi contează cât de ascultător eşti tu ca judecător pentru membrii CSM. Stimaţi colegi, un asemenea sistem este foarte periculos”, a fost şi mesajul magistratei Domnica Manole, de la Curtea de Apel Chişinău.

Judecătoarea a criticat şi acţiunea Ministerului Justiţiei care a acţionat în instanţă 37 de judecători şi procurori pentru că din cauza lor statul a ajuns să fie condamnat la CEDO, calificând-o drept populistă. 

„Prin asemenea acţiuni populiste noi nu vom majora, nu vom restabili încrederea în sistemul de justiţie. În opinia mea, această expunere este mai degrabă o ameninţare, o modalitate de identificare a unor ţapi ispăşitori şi sistemul judiciar înghite mai departe”, afirmă Domnica Manole.

Ministrul Justiţiei nu mai era prezent în sală pentru a oferi o replică, iar membrii CSM care au auzit criticile în adresa lor, nu au intervenit pentru a le combate. Unii magistraţi însă sunt de părerea că societatea nu crede în justiţie din cauza... televiziunilor.

„Încrederea care este arătată la televizor este evaluată în stradă. Este cu totul altceva când noi venim în instanţa de judecată şi îl întrebăm pe justiţiabil în coridor care a fost prestaţia judecătorului. Este cu totul altceva. Şi e altă situaţie când îl întâlnim pe moş Ion în stradă şi îl întrebăm: judecătorii sunt corupţi? - Da, sunt corupţi. - Dar de unde ai auzit? - De la tilivizor”, a spus preşedintele Judecătoriei sectorului Râşcani, Oleg Melniciuc.

De menţionat că unul dintre motivele pentru care Uniunea Europeană a sistat finanţările pentru Republica Moldova îl reprezintă problemele din sistemul judecătoresc şi restanţele în implementarea reformei în domeniu. Anterior, UE a investit 60 de milioane de euro în această reformă.