Linkuri accesibilitate

Decizia CC privind alegerea Președintelui direct de către popor este „ultimul cui în sicriul opoziției” (tribuna.md)


Mafia pădurilor din Moldova şi jaful din codru (Ziarul Național).

„ANRE pune la îndoială o posibilă reducere a tarifelor la energietitrează portalul cu profil economic „mold-street.com”, cu referinţă la o notă informativă a instituţiei. Agenţia anunţă pentru sâmbătă, 12 martie, o şedinţă publică la care va fi examinat proiectul de actualizare a tarifului la energia electrică pentru consumatorii finali. Premierul Pavel Filip anunţa săptămâna trecută o posibilă ieftinire cu 10 la sută a tarifului, aminteşte sursa citată.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:08 0:00
Link direct

„Ziarul de Gardă” publică un interviu în exclusivitate cu omul de afaceri Veaceslav Platon, fost deputat. Platon neagă că ar sta în spatele acţionarilor băncii Moldova Agroindbank drepturile cărora au fost recent suspendate pe motiv că ar acţiona „concertat”. El neagă şi că ar fi comandat atentatul cu grenada asupra casei fostului guvernator BNM, Dorin Drăguţanu. Veaceslav Platon recunoaşte că se înţelegea bine cu Vlad Plahotniuc, dar a evitat să spună în ce relaţii este acum cu fruntaşul democrat. Întrebat dacă crede că Plahotniuc conduce acum Republica Moldova, Platon a răspus: „Păi, este evident. Toți știu despre asta.” Despre miliardul dispărut din bănci, Platon spune că nu e recuperat pentru că „nimeni nu-l caută”. În acelaşi context, Veaceslav Platon spune că Vlad Filat „a fost implicat” în această fraudă, dar „într-o măsură mult mai mică decât i se încriminează”. Veaceaslav Platon infirmă că a susţinut financiar protestele organizate de Platforma „Demnitate şi Adevăr”. El spune că nu are afaceri în Moldova, dar nu exclude că ar putea reveni pe scena politică din Moldova.

„Ziarul Naţional” publică o investigaţie despre „Mafia pădurilor din Moldova şi jaful din codru”. Aproape cinci mii de hectare de pădure au fost autorizate pentru tăiere în 2016, iar alți mii de copaci valoroși ajung să fie secerați ilegal, scrie sursa citată. Ministrul Mediului declară deschis că hoţii fac legea în pădurile Moldovei, iar funcționarii corupți câștigă milioane de lei anual din lemnul tăiat ilegal. Cum se obţin autorizaţii pentru a „rade” mii de hectare de pădure, dar şi despre pădurarii care scapă de pedepse, citiţi în investigaţia „Ziarului Naţional”.

Decizia Curții Constituționale privind alegerea Președintelui direct de către popor este „ultimul cui în sicriul opoziției” notează intr-un editorial pe „tribuna.md” Igor Volniţchi. În opinia sa, această decizie înseamnă dispariția opoziției moldovenești ca și forță care ar fi putut schimba ceva în această țară. „Mulțumindu-se doar cu alegerea Președintelui direct de către cetățeni, liderii opoziţiei au cedat benevol statul pentru minimum trei ani actualei puteri. În lupta pentru funcția de Președinte, liderii de opoziție se vor cotonogi reciproc și, cel mai probabil, se vor discredita pentru mulți ani înainte. Chiar și dacă unul dintre ei va ajunge Președinte de țară, aceasta nu va rezolva problema pe care au invocat-o constant în ultimul timp – scoaterea statului din captivitate” notează Igor Volniţchi.

Ce ar face moldovenii dacă ar câştiga un milion de lei la loterie? - un sondaj realizat de compania de consultanţă Magneta Consalting, preluat de portalul „diez.md”. Aşadar, potrivit studiului cei mai mulţi dintre respondenţi au spus că şi-ar cumpăra o locuinţă sau un automobil. Mai puţini ar vrea să investească într-o afacere. 9 la sută au spus că ar dona banii sau cel puţin o parte din ei persoanelor nevoiaşe.

Maia Sandu, Andrei Năstase şi Igor Dodon sunt primii trei potenţiali candidaţi la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, titrează „dw.com”. Jurnalistul Vitalie Călugăreanu notează că un posibil scenariu ar fi că „în lunile următoare gruparea oligarhică va investi în doi potențiali lideri politici – unul pro-european și altul pro-rus, pentru ca, în turul doi, să-l sacrifice pe cel mai slab”. Culoarea politică a învingătorului contează mai puțin, important este ca el să fie controlabil, crede autorului. În paralel, gruparea oligarhică va susține financiar câteva „cârtițe” politice – candidați împinși în campania electorală ca să disperseze voturile unor segmente specifice de alegători, cum ar fi unioniștii. Soluţia ar fi, potrivit autorului, un candidat pro-european unic.

XS
SM
MD
LG