icon

Pavel Filip: Găgăuzia trebuie să beneficieze de toată atenția Guvernului și a autorităților centrale

04-03-2016 14:00
1,227

Membrii Cabinetului de miniștri s-au întrunit, astăzi, în cadrul unei ședințe speciale cu participarea reprezentanţilor Comitetului executiv şi ai Adunării Populare ale Găgăuziei, în satul Avdarma din Unitatea Teritorială Autonomă (UTA) Găgăuzia.

 

Pavel Filip a menționat că organizarea ședinței în cauză a fost necesară și a subliniat că Executivul este determinat să întreprindă măsuri concrete pentru soluționarea problemelor cu care se confruntă locuitorii din Găgăuzia.

 

„Ne propunem o abordare pragmatică luând în considerație problemele existente, ca să venim cu soluții concrete. Să vedem cum modernizăm satele și orașele regiunii. În  acest scop vom consolida comunicarea și schimbul de opinii cu autoritățile UTA Găgăuzia. Vrem să transmitem un mesaj fără echivoc–Găgăuzia trebuie să beneficieze de toată atenția Guvernului și a autorităților centrale”, a declarat Prim-ministrul.

 

La ședință s-a discutat situația social-economică a UTA Găgăuzia și au fost trasate unele măsuri de ameliorare a problemelor cu care se confruntă această zonă. Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, a făcut o prezentare amplă la acest subiect, punctând aspectele prioritare care necesită o abordare complexă și implicarea activă a Guvernului.

 

În cadrul ședinței, s-a luat decizia să fie alocate, în primă etapă, 15 milioane de lei pentru reconstrucția porțiunii de drum care duce spre satul Avdarma, de aproximativ 6 km. Sursele vor fi alocate din Fondul Rutier și Fondul de Dezvoltare Regională.

 

De asemenea, Cabinetul de miniștri a examinat posibilitatea identificării surselor financiare pentru continuarea lucrărilor de reparație a Casei de Cultură din municipiul Comrat.

 

O altă decizie, aprobată în cadrul ședinței, vizează transmiterea Întreprinderii de Stat ”AT – Prolin” din proprietatea publică a statului în proprietatea publică a UTA Găgăuzia. Irina Vlah a mulțumit Guvernului pentru această decizie, menționând că Întreprinderea este specializată în creșterea cailor de rasă şi va deveni un punct de atracție turistică în regiune.

 

Prim-ministrul a declarat că aceste decizii reprezintă o dovadă a susținerii din partea Executivului pentru dezvoltarea UTA Găgăuzia. În acest context, s-a decis constituirea unui grup de lucru alcătuit din reprezentanţii autorităţilor publice centrale interesate şi reprezentanţii UTA Găgăuzia care va avea ca sarcină să înainteze propunerile de rigoare privind ameliorarea situaţiei social-economice a UTA Găgăuzia.

 

„Formarea grupurilor de profil, compuse din miniștri și reprezentanții de profil din Găgăuzia, ne va permite să realizăm, în primă etapă, o sinteză a problemelor locale, pentru ca în cea de-a doua etapă să facem o listă de priorități pe care să le rezolvăm împreună”, a specificat Prim-ministrul.

 

La rândul său, Irina Vlah, Bașcanul Găgăuziei, a apreciat convocarea ședinței Guvernului în UTA Găgăuzia, menționând că acest fapt denotă atenția sporită a autorităților centrale față de această zonă și determinarea fermă de a întreprinde măsuri concrete pentru dezvoltarea social-economică a regiunii.

 

Tot astăzi, Premierul Pavel Filip și alți oficiali, care au venit la Avdarma pentru a participa la ședința Guvernului, au depus flori la Memorialul din localitate, au avut ocazia să viziteze expoziția produselor autohtone în cadrul Centrului local de business, dar și muzeul localităţii.

Agenda publică

Aprilie 2024

L M M J V S D
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30