Actualitate

La Întreprinderea silvică din Hînceşti au fost depistate mai multe nereguli şi furturi

Potrivit Serviciului de presă al ministerului, este vorba de şeful Inspecţiei ecologice din Hînceşti, şeful Direcţiei inspectare floră şi faună de la Inspectoratul Ecologic de Stat, şeful Întreprinderii silvice “Hînceşti Silva”, inginerul-şef al acestei întreprinderi, şi şeful Ocolului silvic “Mereşeni”.

Ministrul Mediului Valeriu Munteanu a anunţat că verificările din pădurea de la Mereşeni, raionul Hînceşti, au fost efectuate după ce au parvenit mai multe sesizări de la cetăţeni, care au descris acţiunile ilegale ale responsabililor din teritoriu. “Am descoperit un dezastru. Rădăcinile copacilor tăiaţi ilegal erau ascunse sub un strat de pămînt. Am văzut locurile rugurilor în care au fost arse buturugile copacilor tăiaţi”, a menţionat Munteanu.

De asemenea, au fost identificate încălcări grave pe o parcelă ce urma să fie scoasă la licitaţie, unde a fost contabilizată masă lemnoasă de două ori mai puţin decît a fost declarat. Totodată, au fost identificate loturi unde, conform actelor, încă patru ani în urmă trebuiau să fie plantaţi stejari, lucru care nu s-a făcut.

Într-un singur loc au fost descoperiţi peste 150 de copaci tăiaţi ilicit, costul cărora a fost estimat la aproape 150 mii de lei. “În toamna anului 2015, Inspecţia ecologică Hînceşti, Garda forestieră din cadrul Agenţiei “Moldsilva” şi reprezentanţii Direcţiei floră şi faună a Inspectoratului Ecologic de Stat au verificat respectarea cadrului normativ la tăierile din loturile controlate. Toţi, fără excepţie, au constatat lipsa de abateri substanţiale, fapt care ne duce cu gîndul la o complicitate ascunsă a multor funcţionari, inclusiv de rang înalt, din cadrul instituţiilor subordonate ministerului”, a declarat oficialul.

La faţa locului au fost chemaţi procurorul adjunct al raionului Hînceşti şi un grup operativ de serviciu, care au documentat fărădelegile descoperite, pentru pornirea unei cauze penale. Potrivit ministrului Mediului, verificări similare vor avea loc în toate cele 24 de întreprinderi silvice din ţară.

sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *