06:53:36 24.04.2024
Stiri

Tainele și istoria celor mai renumite BECIURI din R. Moldova, prezentate într-un volum INEDIT

Economie 26.02.2016 10:55 Vizualizări2424 Autor: Victoria Bortă
Tainele și istoria celor mai renumite BECIURI din R. Moldova, prezentate într-un volum INEDIT


Tainele licorii bahice autohtone, dar și istoria celei mai renumite întreprinderi de vinuri din Republica Moldova sunt expuse în volumul „Cricova - destinul meu”, semnat de directorul general al Combinatului de Vinuri „Cricova”, Valentin Bodiul.

Cartea a ieșit de sub tiparul editurii „Litera” și a fost prezentată ieri, în cadrul unui eveniment în incinta cinematografului subteran de la Cricova.

Publicația prezintă o viziune a generației din care face parte autorul, care are o activitate de peste 45 de ani în domeniul vinicol și viticol, dintre care peste un sfert de veac - în calitate de director al Combinatului.

„Publicarea acestei cărți este o încercare de a atrage atenția societății și guvernanților asupra problemei cu care se confruntă ramura vitivinicolă. Sunt absolut convins că anume complexul vitivinicol poate fi locomotiva redresării economiei naționale”, a menționat în cadrul prezentării Valentin Bodiul.

Autorul a mai remarcat că în această carte este scos în evidență colectivul, fără de care nu ar fi posibile asemenea performanțe. „Am încercat de mai multe ori să scriu această carte, dar abia în ultimii trei ani m-am implicat mai intensiv”, precizează autorul care speră să publice și a doua ediție a cărții.

Lansarea volumului a fost prilejuită de participarea mai multor reprezentanți ai administrației publice din Republica Moldova, ai mediului academic, dar și oameni de afaceri.

„Din particularitățile cărții, eu aș menționa aspectul istoric al fondării și dezvoltării combinatului, enumerarea ctitorilor, dar și vremurile grele, încercările prin care i-a fost hărăzit să treacă acest minunat colectiv”, a remarcat primul președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur.

La eveniment a fost prezent și Gheorghe Duca, președintele Academiei de Științe a Moldovei, care a constatat că Valentin Bodiul este „un fel de Cantemir în domeniul oenologiei”, fapt pentru care i-a și acordat în prezența tuturor medalia „Dimitrie Cantemir” a AȘM.

Mai mulți oaspeți i-au dăruit autorului cărți, de aceea poetul Petru Hadârcă a venit cu sugestia ca, pe lângă ineditul cinematograf din galeriile subterane, să fie creată și o bibliotecă.

Inedita carte conține și detalii impresionante precum adevărul despre colecţia lui Goering şi vizita lui Gagarin, cum a început istoria Cricova cu 11 angajaţi, dar și alte secrete ale companiei.

În cadrul evenimentului, oaspeții au vizionat și un filmuleț, în care a fost prezentat pe scurt Combinatul de Vinuri, dar au avut ocazia la final să și guste din licoarea bahică autohtonă.

Volumul este editat într-un tiraj de 2 000 de exemplare și va fi curând disponibil în librării și în magazinele specializate ale combinatului.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md