14:19:30 29.03.2024
Stiri

Sute de oameni amenință că vor BLOCA un traseu național: „Nu permiteți monopolul!”

Social 25.02.2016 17:09 Vizualizări3834 Autor: Stela Mihailovici
Sute de oameni amenință că vor BLOCA un traseu național: „Nu permiteți monopolul!”


Sute de locuitori ai satului Puhoi din raionul Ialoveni sunt deciși să iasă la protest și să blocheze circulația pe drumul național care trece prin satul lor, dacă autoritățile nu le vor face dreptate.

Oamenii sunt nemulțumiți că a fost anulată ruta de autobuz Puhoi-Chișinău, deschisă acum câteva luni. Curtea de Apel Chișinău i-a dat astăzi câștig de cauză unui alt transportator, care gestionează ruta Văratic-Chișinău, și a dispus suspendarea activității autobuzelor de la Puhoi.

O mulțime de oameni a protestat astăzi și în fața Curții de Apel, dar solicitările lor au rămas neauzite.



„Timp de peste șapte ani, oamenii din satul de baştină erau nevoiţi să circule în condiţii inumane. Timp de o oră stăteau câte 40 de persoane într-un microbuz vechi, unii stăteau înghemuiţi peste parbriz, afară fiind peste 30 grade de căldură. Totodată, peste 30% din curse nu se efectuau, scopul fiind să fie cât mai mulţi călători la o cursă. Uneori oamenii stăteau și câte două ore în staţii, fiind nevoiţi să îndure frigul, deseori rămâneau în staţii, pentru că nu încăpeau în unităţile de transport. Au fost supuşi riscului de accidente rutiere, deseori autocarelor vechi de peste 40 ani le-au căzut roțile în timpul deplasării și multe altele.

Totuşi, am reușit să soluţionăm parţial problema. Au fost deschise patru curse de pasageri Puhoi-Chişinău, deservite de autocare moderne, preţul cursei fiind redus de la 15 lei la 10 lei. Când oamenii au început a simţi schimbări, agenţii transportatori de pe ruta Văratic-Chişinău au decis să înlăture concurentul pentru a păstra monopolul în zonă”, afirmă primarul satului Puhoi, Petru Frunze.

Chiar dacă este supărat pe decizia judecătorilor de la Curtea de Apel, care au suspendat ruta Puhoi-Chișinău, primarul nu susține inițiativa localnicilor care vor să protesteze, blocând trasul național.

„Stimați locuitori, eu nu voi răspunde de acțiunile dumnevoastră privind blocarea traseului din Puhoi. Eu nu voi participa. Vă îndemn să nu admiteți violența. Noi am protestat pașnic. Sistemul a demonstrat că monopolul are prioritate, a lipsit 5 700 de locuitori de rută. Eu voi lupta doar pe cale legală”, scrie într-un apel public al primarului.

Ulterior, Petru Frunze a anunțat că-și suspendă calitatea de membru al Partidului Liberal Democrat și va fi primar independent.

„Nu doresc ca acțiunile revoltătoare ale celor 5 700 de locuitori ai satului să fie percepute ca politice. Astăzi am înțeles definitiv că justiția nu este în interesul cetățenilor. Mă declar primar independent, voi contribuii la dezvoltarea satului natal. Voi colabora cu reprezentanții tuturor partidelor politice, scopul fiind finanțarea proiectelor necesare comunității. Condamn acțiunile de corupere politică. Valorile mele sunt lupta adevărată cu corupția, miliardele furate să fie restituite statului, majorarea semnificativă a pensiilor și salariilor, reforme adevărate în domeniul justiției”, a adăugat Petru Frunze.

Amintim că Petru Frunze a fost singurul candidat care s-a înscris în cursa pentru fotoliul de primar al satului Puhoi la alegerile locale din iunie 2015. Acesta a realizat o mulțime de proiecte în primul său mandat și este apreciat de locuitorii satului.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md