Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Ambasadori străini la biblioteca din…

Ambasadori străini la biblioteca din Telenești

Toți cei care considerau că bibliotecile publice din R. Moldova sunt spații reci și întunecoase, cu mobilier învechit și cărți depășite, au avut ieri, 23 februarie, posibilitatea să-și schimbe părerea. Una dintre cele mai active biblioteci publice din țară – Biblioteca Raională „Vasile Alecsandri” din Telenești și-a deschis larg ușile pentru toți cei interesați să vadă noile servicii și oportunități oferite de bibliotecă tuturor vizitatorilor.

55be29ec-e78e-4eac-83ee-87f20585d2b4Într-un anturaj prietenos și plin de culoare, oaspeții, printre care: Ambasadorul SUA la Chișinău, James D. Pettit, vice-ministrul Culturii, Igor Șarov și vice președintele Consiliului Raional Telenești, Ecaterina Furculiță, directorul programului Novateca, Evan Tracz, directorul IREX Europa – Michael de Villiers reprezentanți ai USAID, ai Corpului Păcii și ambasadei Suediei, au avut posibilitatea să facă turul bibliotecii, pentru a vedea cum se desfășoară activitățile în cadrul acestei instituțiii. Ei au asistat la sesiunile de limbă engleză și de YOGA, organizate de voluntarele Lynn Frances și Ellen Swan de la Corpul Păcii, după care i-au ascultat pe micuții de la grădiniță care participă regulat la activitatea „Povești teatralizate”.

În holul instituției au putut vedea o galerie de fotografii din proiectele anterioare ale Bibliotecii realizate pe parcursul anilor, după care le-au ascultat pe membrele clubului „Cântecele neamului la bibliotecă”. În cadrul activității „Tinerii promovează digital comunitatea”, i-au putut urmări pe elevii de liceu care muncesc de zor la crearea filmulețelor video despre comunitatea lor.

826dcca1-550b-4523-93e9-0894170663bfMomentul festiv s-a produs în holul instituției unde a fost inaugurat oficial „Ungherul Media”. Creat în cadrul proiectului „Consolidarea presei Independente și a Educației Mediatice în Moldova”, acesta va oferi vizitatorilor informare continuă despre elementele cheie ale Educației Mediatice, întrucât conține resurse informaționale tipărite și on-line despre presa națională și internațională, pe care doritorii le pot accesa oricând, într-o ambianță confortabilă.

Îndrumați de bibliotecare, vizitatorii bibliotecii vor fi capabili să analizeze mesajele mediatice într-un mod critic, făcând deosebirea dintre informația credibilă și cea manipulatoare.

„Este o plăcere pentru mine să particip la acest tur informativ al tuturor serviciilor oferite de biblioteca din Telenești și a celor mai importante proiecte în care aceasta este angajată. După vizita bibliotecii, îmi este foarte clar că, biblioteca de la Telenești nu este doar o clădire rece, care găzduiește cărți și calculatoare, dar mai degrabă un centru public, care inspiră dezvoltarea utilizatorilor și ajută la dezvoltarea întregii comunități din Telenești”, a menționat Ambasadorul SUA, James D. Pettit.

Vice-ministrul Igor Șarov a declarat că este extrem de impresionant de realizările Bibliotecii Publice Raionale din Telenești, care în mare parte se datorează atât directorului bibliotecii Maria Furdui, a eforturilor echipei de bibliotecari, cât și sprijinului autorităților publice locale și finanțatorilor externi.

58f1042e-3688-4ef4-a5ae-1d392b08f749În cadrul evenimentului, 16 bibliotecari a primit diplome de excelență pentru participarea și finalizarea cu succes a cursurilor de educație mediatică organizate la bibliotecă. La fel, biblioteca a înmânat diplome și celor mai importanți parteneri care contribuie la diversificarea serviciilor bibliotecii.

Menționăm că Biblioteca Publică Raională Telenești, alături de alte 597 de biblioteci publice din R. Moldova, este parte a rețelei Novateca. Biblioteca raională și alte 26 de biblioteci sătești din r. Telenești au fost dotate cu calculatoare și echipament în valoare de aproximativ 100.000 de dolari SUA, pentru a facilita accesul populației la informația online și pentru a beneficia de servicii moderne de informare. În cadrul Centrului Raional de Formare, creat în bibliotecă prin programul Novateca, peste 50 de bibliotecari din raion au beneficiat de instruiri în domeniile IT și bazele calculatorului, concepte ale bibliotecii moderne și servicii noi de bibliotecă.

Novateca este o inițiativă a Fundației Bill & Melinda Gates care are scopul de a transforma peste 1000 de biblioteci publice din R. Moldova în centre comunitare vibrante și pline de viață, unde cetățenii R. Moldova vor putea beneficia de acces gratuit la tehnologii moderne și servicii de bibliotecă proprii necesităților locale, sub îndrumarea bibliotecarilor bine-instruiți și a altor parteneri comunitari. În martie 2016, fiecare a doua bibliotecă din țară va fi modernizată, prin dotarea acesteia cu calculatoare și instruirea bibliotecarului.

Programul este implementat de organizația IREX Moldova, cu sprijinul Fundației Bill și Melinda Gates, al Agenție Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și al Ministerul Culturii.

IREX Europa, în parteneriat cu Novateca / IREX, are drept scop să creeze prin intermediul bibliotecilor și cu implicarea bibliotecarilor centre care vor promova Educația Mediatică. Pe parcursul ultimelor 18 luni, mai mult de 300 de persoane au participat la instruiri de educația mediatică, implementate de bibliotecari pregătiți în domeniu. Astfel, până la sfârșitul anului, IREX Europa în parteneriat cu Novateca planifică să creeze cel puțin 10 Unghere Media similare pentru a populariza Educația Mediatică.