Linkuri accesibilitate

Vor munci oamenii fără adăpost?


Sînt gata edilii din Chişinău, Bălţi, Cahul şi Comrat să-i readucă în cîmpul social pe aceşti oameni sărmani?

Sistemul social din Rusia e departe de perfecţiune, dar se întîmplă şi acolo lucruri care merită băgate în seamă şi chiar preluate. Bunăoară, în Moscova, Centrul pentru Adaptare Socială Liublino elaborează un program prin care oamenii fără adăpost să însuşească nişte meserii. Profesiile care li se propun oamenilor fără case sînt următoarele: dulgher, liftnic, sudor şi lăcătuş. În martie, Centrul sus-pomenit va face un sondaj pentru a afla în ce măsură proiectul le place oamenilor fără adăpost. Şi dacă aceştia se vor arăta interesaţi, autorităţile din Moscova vor începe implementarea proiectului.

Realitatea amănuntul şi cu Iulian Ciocan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:09 0:00
Link direct

Un proiect asemănător nu ar strica să fie realizat şi în Moldova. Deşi există părerea că oamenii fără adăpost sînt nişte leneşi, care nu vor să mişte un deget, lucrurile sînt niţel mai complicate. Printre ei există şi indivizi care ar accepta o mînă întinsă, care ar vrea să redevină activi în plan social, care ar începe o viaţă nouă. Pentru a afla însă adevărul, trebuie cineva să facă un sondaj printre aceşti concetăţeni şi să le propună apoi un job. Poate chiar şi un mic spaţiu locativ. Sînt gata edilii din Chişinău, Bălţi, Cahul şi Comrat să-i readucă în cîmpul social pe aceşti oameni sărmani? Habar n-am.

E limpede însă că problema oamenilor fără adăpost nu are cum să devină importantă într-o ţară în care se fură ca-n codru. În ultimii 25 de ani altele au fost priorităţile conducătorilor şi cinovnicilor. Dispariţia sumelor uriaşe din trei bănci e doar una din multele întîmplări elocvente în această privinţă.

XS
SM
MD
LG