Un amestec din zece substanțe organice, depistat în liceul din Costeşti. Starea celor 36 de elevi, stabilă

Un amestec constituit din zece substanțe organice a fost depistat în liceul din Costeşti, raionul Ialoveni, unde astăzi dimineaţa 36 de copii au fost intoxicaţi cu un gaz necunoscut.

Potrivit specialiștilor de la Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţii Excepţionale, aceste substanțe organice se pot conține în spray-uri iritante și recipiente de parfumerie.

În acest caz, cel mai probabil concentrația de substanțe din aer a fost una considerabilă și rezistența mică a organismului au condus la intoxicarea copiilor.

Specialiștii de profil din cadrul Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţii Excepţionale, care au intervenit la fața locului, au preluat din locuri diferite șapte probe spectometrice, în urma cărora s-a depistat amestecul constituit din zece substanțe organice.

Este de precizat că însăși sursa intoxicării / recipientul nu a fost identificat, organele de drept continuând investigațiile.

Profesorii și medicii au intervenit după incident, au aerisit încăperea și au acordat primul ajutor celor care au avut nevoie, astfel încât a fost evitată creșterea numărului de persoane intoxicate.

Copiii internați în urma incidentului, rămân în spital pentru îngrijiri medicale.

În acelaşi timp, Ministerul Sănătăţii a precizat că cei 36 de copii cu vârste cuprinse între 12 și 14 ani au fost internați la Institutul Mamei și Copilului, în Secția Primire Urgențe. Câțiva dintre aceștia au fost transferați în Secția Terapie Intensivă din motiv că Secția de Internare s-a dovedit a fi suprasolicitată.

Copiii au acuzat dureri în gât, amețeli și greață, simptome caracteristice intoxicațiilor. Cu toate acestea, medicii au dat asigurări că starea pacienților este stabilă, aceștia urmând să fie monitorizați în continuare.

Reamintim că 36 de copii din două clase de a şasea din satul Costeşti, raionul Ialoveni, au ajuns la spital după ce s-au intoxicat cu un gaz necunoscut. Aceştia au fost transportaţi cu ambulanţele la Chişinău, acuzând usturături în gât, ameţeli şi vomă.

Cazul a avut loc în dimineaţa zilei de astăzi, la începutul lecţiei a doua. Elevii se aflau la etajul doi, în aripa stângă a şcolii.

salvatori

salvatori

salvatori

salvatori

liceu costesti

liceu costesti

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.