(RAPORT) Kadîrov a creat un califat și ar putea pune problema separării Ceceniei de Rusia

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele Ceceniei Ramzan Kadîrov a creat un „Califat cecen” şi în cazul instabilităţii politice poate pune problema separării republicii caucaziene de Rusia, fapt care ar atrage după sine un nou război la scară largă, se arată în raportul independent „Ameninţare la adresa securităţii naţionale”, prezentat marți la Moscova de unul din liderii partidului de opoziţie Parnas din Rusia – Ilia Iasin.

„Puţini au observat că, în Rusia, în ultimii ani, s-a format un stat islamic local. Individualizatul „Califat cecen” trăieşte după tradiţiile şi legile sale, primind în schimb, în mod regulat, miliarde de dolari subvenţii de la bugetul rus. Şeful Ceceniei, Ramzan Kadîrov, se scaldă în lux şi promovează politica priorităţii unor legi Shariah asupra dreptului rusesc. În paralel, îşi consilideaza puterea sa militară, iar luptătorii ceceni efectuează atacuri asupra oponenţilor lui Kadîrov la Moscova, dar şi din afara Rusia”, se arată în documentul citat de paginaderusia.ro.

Se remarcă faptul că, în fiecare an, încrederea lui Kadîrov în propria invulnerabilitate creşte şi tonul său în raport cu guvernul federal este tot mai obraznic.

„Kadîrov ştie că în spatele lui se află puternica armată cecenă, fidelă personal lui şi, cel mai important, loialitatea lui Putin. Nici forţele de securitate şi nici guvernul federal nu sunt capabile să-l aducă pe Kadîrov sub jurisdicţia legislaţiei ruseşti, iar Cecenia sub suveranitate rusă”, se spune în raport.

În document se mai afirmă că perspectivele relaţiilor dintre Cecenia şi centrul federal ridică probleme serioase.

Regimul lui Kadîrov a acumulat suficiente resurse, astfel că, în caz de instabilitate politică, poate pune problema separării de Rusia. Există posibilitatea ca teritorii din republicile vecine, Daghestan și Ingușetia, să se alăture secesiunii.

În fapt, rezultatul politicii lui Putin în Caucazul de Nord a fost apariţia în sudul ţării a unui stat care poate oricând declanşa un nou război la scară largă. În Cecenia s-a format un regim periculos, a cărui loialitate faţă de centrul federal se asigura exclusiv prin satisfacerea poftelor financiare şi politice ale lui Kadîrov.

Se subliniază faptul că niciun politician şi nicio agenţie guvernamentală nu este în măsură să garanteze că statul islamic al lui Kadîrov nu se va transformă în timp într-un ISIS, gata să declare jihad Rusiei, aşa cum a făcut-o deja tatăl lui Ramzan Kadîrov.

Raportul prezintă o analiză a modului în care în Rusia s-a format o reţea criminală periculoasă care, de fapt, a înlocuit statul cecen.

„Aceasta este o poveste despre cum Ramzan Kadîrov, care copiază în mare măsură stilul politic al lui Vladimir Putin, dar cu un adaos de specificitate naţională şi religioasă, a devenit o figura cheie şi, în esenţă, un personaj de necontrolat în politică rusă. Sarcina acestui raport este să deschidă ochii societăţii ruse asupra faptului din cauza tolerării de către conducerea ţării şi a serviciile de securitate, Ramzan Kadîrov a devenit o figura care reprezintă o ameninţare reală pentru securitatea naţională a Rusiei”, este concluzia documentului.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...