01:13:57 20.04.2024
Stiri

A plecat din R. Moldova şi a cucerit Mumbaiul

Moldovenii în lume 10.04.2015 09:20 Vizualizări6969 Autor: Stela Mihailovici
A plecat din R. Moldova şi a cucerit Mumbaiul


REALIZARE // O renumită companie indiană a reușit să atragă investiții de 80 de milioane de dolari, datorită unor proiecte dezvoltate de o moldoveancă pe care a angajat-o ca manager cu doi ani în urmă

O tânără originară din raionul Rezina are o carieră de succes în unul dintre cele mai mari orașe din lume și trăiește o viață de poveste alături de soțul său - un indian care de dragul ei a decis să accepte și religia creștină. Moldoveanca s-a conformat tradițiilor locale din Mumbai, dar a rămas o femeie emancipată care îmbină perfect viața de familie și cariera.

Olga Taban se numără printre sutele de tineri din R. Moldova care au vrut să trăiască visul american și a plecat peste Ocean prin intermediul programului „Work and Travel”. Nu bănuia că în scurt timp va schimba cu ușurință America pe India, o țară pe care toți o asociază cu sărăcia.

Manager la ABEC

Întâmplarea a făcut ca moldoveanca să fie angajată ca manager în cea mai mare companie de expoziții din India, „Asian Business Exhibition and Conferences” (ABEC), care i-a asigurat o creștere în plan profesional. Studiile în management și logistică făcute la Chișinău i-au fost de mare folos, spune Olga.

„Inițial, m-am ocupat de Expoziția Internațională ACETECH, specializată în arhitectură, design, inginerie și construcții, care are peste două mii de participanți pe an și un spațiu expozițional de 65 000 de metri pătrați. În jumătate de an am reușit să structurez un nou departament „Database”, specializat în cercetarea, penetrarea pieței și am creat o bază de date rafinată cu toți clienții companiei care i-a uimit pe indieni”, își amintește Olga primele succese înregistrate în Mumbai.

După ce a primit permis de muncă, Olga a fost avansată în funcție ajungând manager național pentru productivitate și dezvoltare al companiei ABEC. „Am crescut productivitatea muncii după ce, la inițiativa mea, a fost creat un centru de training pentru angajați. În cadrul expozițiilor au fost lansate evenimente noi și în doi ani am reușit să mărim vânzările cu 10 000 de metri pătrați. Datorită acestui succes, o companie este gata să investească peste 500 de crore (80 de milioane de dolari) în ABEC, începând cu anul 2015”, enumeră tânăra proiectele care au făcut ca ea să fie unul dintre cei mai apreciați angajați ai firmei.

Dragoste la prima vedere

Soțul său a fost cel care a susținut-o în toate și a îndemnat-o să-și continue activitatea, chiar dacă indienii sunt obișnuiți să-și țină femeile în casă, să se ocupe mai mult de căminul familial.

„Nu e ca toți ceilalți. Am simțit din prima că e deosebit”, își caracterizează Olga soțul. „L-am cunoscut în SUA, la petrecerea unei prietene care sărbătorea faptul că a obținut o bursă la Universitatea din Miami. Era vecinul ei. Când am văzut un tânăr cu ochi ca mura, parcă m-a tăiat în inimă și am realizat că este persoana pe care o așteptam în viața mea. Au trecut cinci ani de atunci, dar recunosc că la vederea soțului mi se înmoaie genunchii și acum”, se confesează Olga.

După o vară de peripeții în SUA, moldoveanca a revenit la Chișinău pentru a-și continua studiile, dar „a păstrat relația cu iubitul prin Skype”. Fără să ezite a acceptat invitația în India, iar felul în care a primit-o familia viitorului ei soț a determinat-o să rămână în Mumbai.

Locuiește pe malul mării

Deși e departe de casă, moldoveanca nu renunță la visul ei: să-și petreacă liniștit bătrânețile într-o căsuță pe malul Nistrului. Dar până atunci are toată viața înainte. Acum se bucură de priveliștea Mării Arabe. „Casa noastră e în apropierea mării. E nemaipomenit să întâlnești aici apusurile de soare. Astfel uit de traficul infernal din Mumbai”, punctează Olga.

Bucătarul familiei o alintă cu cele mai delicioase preparate culinare, iar dulciurile tradiționale indiene au cucerit-o.
„Mâncărurile sunt de obicei foarte iuți, au culori neobișnuite pentru ochii noștri, dar sunt foarte bune. Nu rezist în fața dulciurilor Bengole”, spune zâmbind moldoveanca, dar recunoaște că îi este poftă de o mămăliguță cu pește, mai ales acum fiind însărcinată. Deoarece familia are o menajeră și un bucătar în casă, tânăra nu se prea implică în treburile gospodărești, dar îi place să-și surprindă soțul și soacra cu dulciuri pregătite după rețete moldovenești. „Aici se adeverește că acea cale spre inima soților și a soacrelor este prin stomac”, glumește Olga.

Au făcut două nunți

Tânăra familie se străduiește să pună pe picior de egalitate ambele culturi și respectă toate tradițiile ambelor popoare. Pentru asta, au făcut și două nunți - una în India și alta în R. Moldova.

„Când au aflat că mă mărit atât de departe, părinții mei au avut emoții enorme cauzate de divergențele de cultură. Pentru a-și dovedi sentimentele și grija pe care mi-o poartă, soțul a acceptat darul botezului creștin și acum se numește Nicolae. Toate rudele din India au fost la nunta noastră din R. Moldova și au participat la cununie în biserică creștină. Le-au plăcut foarte mult meleagurile și tradițiile noastre.



Fiindcă sunt vrăjită de îmbrăcămintea indiană, am insistat ca druștele să fie îmbrăcate la nuntă în sarii (haine specifice ale indiencelor – n.r.). Arătau ca niște regine”, spune mândră Olga.

Ce le lipsește la moldoveni

Tânăra afirmă că și-ar dori ca moldovenii să fie la fel de buni, prietenoși și lipsiți de invidie ca și indienii: „Zvonul despre sărăcia din India este adevărat, dar lucrurile se schimbă în ultimii ani. Aici săracii sunt cu mult mai fericiți ca cei în avuție. Ei cred în karma și spun că vor fi bogați și fericiți în altă viață, iar cei care au acum de toate vor fi boschetari după moarte. Aici religia este pasiunea și sufletul fiecăruia și niciodată asta nu va influența prietenia dintre persoane. Musulmanii, catolicii, indușii - toți marchează aici sărbătorile fiecărei religii și așa apare un popor cu inimă mare”.

Cu gândul la R. Moldova

Chiar dacă este fericită în viața de familie și împlinită în plan profesional, Olga Taban vrea să-și împlinească și plăcerea sufletească. Împreună cu soțul său și rudele lui din India au decis să contribuie financiar la ridicarea din ruine a Mănăstirii Hirova din Orhei. Chiar dacă sunt induși, cu plăcere au acceptat să facă jertfe pentru un locaș creștin.

Olga preferă să nu vorbească despre revenirea sa la baștină, fiindcă dorul o străpunge, dar speră că își va realiza visul: „Mă văd trăind la bătrânețe într-o căsuță pe malul Nistrului”.









Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md