Fenomenul „Fusu la Telenești” ca avertisment sau De ce PL nu vrea anticipate

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Rețelele de socializare și unele televiziuni au răspândit zilele acestea un filmuleț care o înfățișează pe ministra Educației, Corina Fusu, antrenată săptămâna trecută într-un discurs în fața unui public din raionul Telenești. Din ceea ce s-a văzut, ministra s-a aflat mai degrabă într-o încercare de discurs, pentru că publicul nu era deloc dispus să o asculte. Mai mult, publicul era de două ori mai vocal fără instalații de amplificare, decât oratoarea servită la tribună de un microfon.

 Comentariile însoțitoare ne lămuresc situația: doamna ministră a intrat în coliziune cu ascultătorii săi în momentul în care a început să vorbească despre „salariile și pensiile mizere din republică”. Auditoriul nu a mai avut răbdarea să asculte motivele sărăciei în interpretarea liberalei. Oamenii au sărit pe capul ei cerându-i socoteală pentru comportamentul partidului pe care îl reprezintă.

În intonații care au frizat revolta pură, oamenii i-au reproșat ministrei că votul pe care l-au dat în ultimele alegeri Partidului Liberal le-a adus nenorocire. Alianța cu Plahotniuc și susținerea, pe unde directă, pe unde ascunsă, a schemelor acestuia de capturare a statului și de sărăcire a populației a provocat alegătorilor Partidului Liberal a profundă dezamăgire.

Mânioși la culme de replicile arogante și nesocotite ale demnitarului liberal, replici care au avut efectul gazului aruncat pe foc, publicul a început să strige „Jos Fusu!, Jos Fusu!, Jos Fusu!”. Și Fusu s-a dat jos… din scenă. Dar nu așa, cuminte și resemnată cum i-ar ședea bine unei suave liberale nimerite într-un impas de comunicare cu un public iritat, nu cerându-și scuze pentru, deh!, niște manevre politice prea subtile ca să fie pe înțelese dintr-odată de marea prostime, ci cu sfidarea caracteristică demnitarului parvenit, aruncând în auditoriu o altă replică pe cât de proastă, tot pe atât de ingrată: „Eu plec de aici, că am și alt program!” Cum ar fi: „Lehăiți cât vreți, că eu plec să bat capul altor proști. Cine știe, poate dau de proști mai proști ca voi care să mă asculte.”

Nu știm ce au discutat pe marginea acestui caz (și dacă au discutat în genere) protagoniștii Partidului Liberal. Cel mai probabil ei au calificat incidentul drept o uneltire ordinară a lui Putin care vrea cu orice preț să facă rău lui Ghimpu, Siria și Ucraina fiind probleme secundare pe lângă pericolul cel poartă pentru Rusia acest Titan al democrației moldovene. „Evident” că după această întâmplare vă fi înregistrată și o inițiativă legislativă a domnului Untilă referitoare la securitatea întrunirilor în care să se stipuleze că de acum înainte orice adunare cu participarea reprezentanților PL și PD să se facă ori cu public mulțumit de Ghimpu și Plahotniuc, ori fără public nemulțumit de ei. Partea motivațională a proiectului de lege ar trebui să stipuleze că „principiile și valorile” trebuie ocrotite și apărate cu strictețe.

La modul serios, însă, întâmplarea de la Telenești cu ministra liberală Fusu denotă apariția unui fenomen extrem de alarmant pentru Alianța Plahotniuc + Ghimpu & Șantajabilii PLDM și Resturile PCRM  (APGh&ȘR). Este vorba de fenomenul saturației generale și totale a populației vizavi de  discursul găunos, mincinos și lipsit de sens al lui Ghimpu, Fusu, Lupu, Diacov și a oricărui alt reprezentant al majorității parlamentare care au instalat pe furiș o guvernare în noaptea de 20 ianuarie 2016. Lumea a înțeles că acest Guvern nu a fost învestit să lucreze pentru ea, pentru reforme și pentru integrarea europeană, ci pentru a spăla imaginea tâlharilor și coțcarilor din vârful politicii moldovenești de păcatele marilor lor furturi și de a face cumva posibilă inamovibilitatea lor la putere pe viitor.

Alungarea din sală a ministrei liberale Fusu este un caz izolat, ar putea spune unii. Ar fi el un caz izolat, dar legat de cel al scărmănelii publice a lui Ghimpu la ieșirea din Parlament în noaptea de 20 ianuarie, este deja un fenomen. Este fenomenul încrederii ZERO în Partidul Liberal și semnifică alungarea din politică a ceea ce a adus Republica Moldova în pragul dezastrului – a partidelor de tip SRL, constituite din lideri-stăpâni (Ghimpu) și membri-servitori (Fusu…). Nimeni nu mai crede acum că în NATO și UE se poate ajunge mizând pe PL, cum se țipa fariseic în campania electorală. Timp de mai bine de șase ani, dar în mod special după 30 noiembrie 2014, toată lumea s-a convins că mizând pe PL poți ajunge doar în PD și nicăieri în altă parte. Iar ajunse în PD, toate drumurile noastre se cufundă în mlaștina corupției și a interesului unei singure persoane.

Iar PD să nu se creadă imun la ceea ce i s-a întâmplat liberalilor Ghimpu și Fusu în interval de mai puțin de o lună. Fenomenul „Fusu la Telenești” este transmisibil, răspândit deja la scară națională. El va fi resimțit cu putere și de Partidul Democrat la primul său impact cu marele public alegător pus să acopere din sărăcia lui lipsa Miliardului furat.

Mai trebuie să explicăm de ce PL și PD se tem ca dracu de tămâie de alegeri anticipate? Mai trebuie să lămurim ce au ele în vedere când vorbesc de stabilitate?

Valeriu Saharneanu


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...