Nume
Parola
Vizualizări: 3614
Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, pledează pentru urgentarea procesului de aprobare a pachetului de legi, menite să contribuie la eficientizarea mecanismului de prevenire şi combatere a violenței în familie și violenței față de femei.
Chișinău, 19 Februarie 2016 — Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, pledează pentru urgentarea procesului de aprobare a pachetului de legi, menite să contribuie la eficientizarea mecanismului de prevenire şi combatere a violenței în familie și violenței față de femei. O recomandare în acest sens se conţine în demersul Ombudsmanului expediat pe numele prim-ministrului Pavel Filip.

În mesaj se spune că pe parcursul ultimilor ani Oficiul Avocatului Poporului a monitorizat impactul aplicării Legii nr.45 cu privire la prevenirea şi combaterea violenţei în familie şi a acţionat în limita competenţelor de care dispune pentru prevenirea şi combaterea fenomenului violenţei faţă de femei şi violenţei în familie în Moldova.

Recent, în atenţia opiniei publice s-a aflat un caz strigător la cer, care a scos în evidenţă grave lacune ale mecanismului de prevenire şi combatere a violenţei în familie din ţara noastră. E vorba de cazul V.P., mamă cu cinci copii la întreţinere, condamnată la închisoare pentru că şi-a înjunghiat soţul care o bătea, se menţionează în mesaj.

Acest caz a developat carenţe legislative legate de mecanismul de intervenire/acţionare a persoanelor cu atribuţii în acest domeniu în situaţiile în care viaţa şi sănătatea victimelor violenţei în familie s-ar putea afla în pericol: subiecţii responsabili de prevenirea şi combaterea violenţei în familie au eşuat să-i acorde victimei protecţie, motiv din care V. P. din victimă a devenit agresor.

Ombudsmanul aminteşte de faptul că, potrivit Convenţiei asupra eliminării Tuturor Formelor de Discriminare faţă de Femei, Convenţiei cu privire la Drepturile Copilului, la care Republica Moldova este parte, dar şi Legii nr.45 cu privire la prevenirea şi combaterea violenţei în familie, statul are obligaţia pozitivă de a preveni orice formă de abuz asupra femeilor şi copiilor, de a interveni imediat şi eficient pentru a asigura protecţia în cazul în care acest abuz a fost comis, de a investiga şi pedepsi agresorul.

Avocatul Poporului salută iniţiativa Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi a Familiei de a armoniza cadrul legal naţional în domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie la standardele europene, și anume la Convenția Consiliului Europei cu privire la prevenirea și combaterea violenței față de femei și violenței domestice, din perspectiva semnării și ratificării acestui tratat internațional.

Ombudsmanul consideră că îmbunătăţirea mecanismului naţional de prevenire şi combatere a violenţei în familie, atît sub aspect normativ cît şi de implementare, constituie o necesitate imperioasă, avînd în vedere proporţiile fenomenului de violenţă în familie şi faţă de femei din Republica Moldova.

Avocatul Poporului constată însă cu regret tergiversarea procesului de aprobare a pachetului de legi, menit să contribuie la eficientizarea mecanismului de prevenire şi combatere a violenței în familie și violenței față de femei, motiv din care recomandă Guvernului Republicii Moldova să includă pe agenda priorităţilor imediate din activitate adoptarea pachetului de legi menţionate.

2016-02-18