Papa Francisc cere o „refondare” a Uniunii Europene

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Papa Francisc a pledat joi, la întoarcerea din Mexic, pentru o „refondare” a Uniunii Europene și a mărturisit că tocmai această dorință l-a determinat să accepte Premiul Charlemagne, decernat artizanilor integrării europene, relatează AFP.

„Unde sunt astăzi un Adenauer, un Schuman?”, s-a întrebat Papa Francisc, amintind de arhitecții proiectului european de la începutul perioadei postbelice.

„Europa are o forță și o cultură pe care nu trebuie să le irosească. Trebuie să facem totul pentru ca ea să meargă înainte”, a pledat suveranul pontif, făcând aluzie la numeroasele provocări ce au divizat sau divizează statele blocului comunitar, începând de la criza datoriilor și până la afluxul de migranți.

În această declarație, dată în avion în drum spre Italia, Papa Francisc a insistat de mai multe ori pe ideea unei necesare „refondări” a proiectului european în ansamblul său. Europa „nu trebuie să fie o bunică, ci o mamă” din nou, a apreciat suveranul pontif.

Cu această ocazie el a declarat că va „oferi Europei” premiul Charlemagne, pe care urmează să-l primească în luna mai.

Începând din anul 1950, premiul Charlemagne este decernat anual de orașul Aix-la-Chapelle unei personalități ce s-a remarcat prin merite deosebite în construcția europeană. Printre cei distinși în trecut se numără fostul președinte francez François Mitterrand și fostul cancelar german Helmut Kohl, dar și actualul președinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, precum și actualul președinte al Parlamentului European, Martin Schulz.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...