Linkuri accesibilitate

Ucraina se scufundă în criza politică


Iulia Timoșenko
Iulia Timoșenko

Iulia Timoșenko: „S-a creat o coaliţie pe furiş, prin negocieri de culise, susţinuă de clanuri politice care au împins ţara pe marginea prăpastiei.”

După ce a supravieţuit ieri unui vot de neîncredere, guvernul de la Kiev al premieului Arseni Iaţeniuk nu pare să îşi fi rezolvat problemele. Anuntul de astazi al liderei partidului „Patria”, fostul premier Iulia Timoşenko, din coaliţie complică situatia şi asa destul de încurcata a cabinetului său. Perspectiva unor alegeri anticipate pare din ce in ce mai posibilă.

Arseni Iaţeniuk s-a caracterizat drept un premier „kamikaze” de cînd a preluat puterea in 2014, ştiind de atunci cît de complicat va fi sa impuna reforme şi să reuşească să menţina puterea departe de interesele prea puternicilor oligarhi ucrainieni. Acum insa, scrie agentia Reuter, premierul de la Kiev risca sa fie un premier în care nimeni să nu mai aibă încredere, lipsit de putere reala şi într-o ţara în pragul falimentului.

Daca guvernul său nu va putea sa introduca masuri rapide si ferme de reformă, Fondul Monetar Internaţional a spus foarte limpede că Kievul nu va mai primi tranşa de apraope 2 miliarde de dolari pe care o astepta din imprumutul de ajutor de 40 de miliarde convenit iniţial cu FMI.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:53 0:00
Link direct

Modul in care s-a desfăşurat şedinta de ieri a Parlamentului şi decizia de astazi a facţiunii „Patria”, îl împinge pe Iaţeniuk spre o mai mare colaborare cu Partidul radical şi îl face mai dependent de partidele mai mici din Parlament, controlate de oligarhi. In aceste conditii, şansele de reforma scad vertiginos, motiv pentru care astazi premierul de la Kiev vorbea cu hotarire despre nevoia unei remanieri guvernamentale şi a inceput discutii cu Partidul radical.

In Parlament, totusi, partidele declarat pro-reforma si pro-europene continuă sa aiba majoritatea, dar nu se ştie care va fi atitudinea celorlalte partide ale coaliţiei dupa plecarea facţiunii Iuliei Timoşenko.

Toata lumea politica de la Kiev vorbeste despre corupţie şi despre lupta impotriva ei, dar politicienii coaliţiei se învinovaţesc unii pe altii de frinarea reformelor si de corupţie.

„Coaliția creata este doar de faţadă”, declara astazi doamna Timoşenko care ii indemna pe ceilalti lideri ai coaliţiei sa il abandoneze pe premier. „S-a creat o coaliţie pe furiş, prin negocieri de culise, susţinuă de clanuri politice care au împins ţara pe marginea prăpastiei”, declara Iulia Timoşenko. Premierul i-a caracterizat spusele drept „populism iresponsabil”.

Adevarul este că în actuala criza politica profunda de la Kiev, prea putini oameni mai cred in şansa reformelor si în lipsa lor, de şansa primirii banilor de la FMI.

Odată cu plecarea recenta a ministerului reformist al economiei din cabinetul de la Kiev acuzind corupţia si imposibilitatea realizarii reformelor, şansele Kievului de a primi banii occidentali au scazut dramatic.

„Alegerile anticipate au devenit o realitate, era greu şi pînă acum să treci legi reformiste prin Parlament, dar acum va fi înca si mai greu „ – a spus Olha Cervakova, parlamentara a blocului Poroşenko. Ieri, presedintele Poroşenko i-a cerut ultimativ premierului sa demisioneze.

Cu cit situatia se complica mai mult, cu atit şansele Kievului de a primi banii necesari de la FMI pentru a nu intra in faliment, scad – a declarat agentiei Reuter o alta sursa din Blocul Poroşenko.

Iar Rusia a anuntat ca a deschis acţiune în justitie impotriva Ucrainei pentru a-i inapoia cele 3 miliarde de euro in eurobonduri pe care Moscova le-a acordat Kievului pe vremea presedintelui pro-rus Viktor Ianukovici in 2013. Acţiunea impotriva Ucrainei a fost introdusa la Inalta Curte de la Londra.

XS
SM
MD
LG