icon

Necrolog

15-02-2016 12:09
732

Am primit cu profund regret vestea trecerii în neființă, la 13 februarie a.c., a artistului-percuționist Valentin Goga, director al Organizației Concertistice și de Impresariat „Moldova-Concert”, distins om de cultură și manager priceput. Este o pierdere grea pentru arta muzicală din Moldova, pentru rude, apropiaţi și colegi.

 

În calitate de percuționist al formației legendare „Noroc”, condusă de marele maestru Mihail Dolgan, Valentin Goga a realizat nenumărate spectacole în Moldova și peste hotare, alături de somități ale genului ca Ștefan Petrache, Ion Suruceanu, frații Cazacu, Valentin Dânga, frații Teodorovici. Anume în acest colectiv Valentin Goga și-a demonstrat talentul nativ, pasiunea pentru muzică și dorința de a aduce bucurie în sufletele spectatorilor. O perioadă a activat și în formația „Drujba”, a cărei solistă era cunoscuta Edita Pieha.

 

În anul 1991 Valentin Goga și-a început activitatea de manager, în calitate de director adjunct al Filarmonicii de Stat. Din anul 1995 și până la sfârşitul vieţii a fost director general al Organizației Concertistice și de Impresariat „Moldova-Concert”. Anume cu denumirea acestei instituții și a formației „Noroc” se va asocia mereu numele lui Valentin Goga, graţie realizărilor sale.

 

Responsabilitatea faţă de artă, faţă de colectivul pe care l-a condus, omenia şi cumsecădenia s-au manifestat pe deplin în activitatea sa, în spectacolele pe care le-a realizat şi le-a prezentat cu dăruire publicului.

 

Pentru meritele sale de excepţie în domeniul artistic și pentru capacităţile organizatorice deosebite, lui Valentin Goga i-au fost acordate mai multe distincţii de stat, printre care Ordinul „Gloria Muncii”, Ordinul de Onoare, precum și distincția bisericească Ordinul „Paisie Velicikovskii”, gr.II. 

 

Valentin Goga a fost o întruchipare rară şi fericită a managerului instituţiei concertistice cu cea a omului de creaţie. Harul de conducător și generozitatea, manifestate din plin la exercitarea funcţiei sale, au influenţat benefic întreaga artă muzicală din ţara noastră.

 

Exprimăm sincere condoleanţe familiei, rudelor, prietenilor, colegilor şi tuturor celor care l-au cunoscut și l-au prețuit.

 

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

 

 

 

Nicolae TIMOFTI,  Președintele Republicii Moldova

 

Andrian CANDU, Președintele Parlamentului Republicii Moldova

 

Pavel FILIP, Prim-ministrul Republicii Moldova

 

Monica BABUC, Ministru al Culturii

 

Agenda publică

Aprilie 2024

L M M J V S D
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30