„Ne bucură faptul că presei şi societăţii civile îi pasă de aceste probleme şi îi încurajăm să ceară în continuare socoteală guvernării. Până când autorităţile nu vor demonstra o voinţă politică puternică şi consistentă, actorii corupţi vor găsi mereu căi de a eluda ilegal programul de distribuire aleatorie”, se arată în declaraţie.

Precizăm că CNA a publicat un studiu ce a relevat că în perioada 2014-2015 au fost înregistrate aproape 3.000 de cazuri de blocare a magistraţilor în cadrul sistemului de repartizare aleatorie, iar cel mai des acest lucru s-a întâmplat la Judecătoriile Centru, Buiucani şi Râşcani. Astfel, dosarele erau dirijate către anumiţi judecători, care deocamdată nu au fost însă identificaţi. La rândul său, CSM afirmă că nu există abateri. De menţionat că banii pentru implementarea Programului Integrat de Gestionare a Dosarelor au fost donaţi de Guvernul de la Washington. 

Totodată, ambasada SUA a reacţionat şi la unele materiale care au apărut în presa locală care abordează subiectul repartizării aleatorii a dosarelor.

Astfel, pe pagina oficială a ambasadei pe Facebook, reprezentanţii acesteia au subliniat că chiar dacă a fost introdus prin asistenţă SUA în toate judecătoriile din Moldova un sistem util care permite repartizarea aleatorie a cazurilor în instanţă, din păcate acesta nu poate elimina corupţia.

Ne bucură faptul că presa şi societatea civilă a luat atitudine faţă de aceste probleme, astfel îi încurajăm să abordeze aceste probleme în continuare şi să continue să pună întrebări actualei guvernări. Programul Integrat de Gestionare a Dosarelor, introdus prin asistenţa SUA în toate judecătoriile din Moldova este un sistem modern şi util, care permite distribuirea în mod aleatoriu a cazurilor în instanţă şi urmăreşte acest proces. Cu toate acestea, niciun sistem informatic nu poate elimina în totalitate corupţia oamenilor. Iată de noul Guvern şi în special CSM trebuie să cerceteze iregularităţile şi să pedepsească judecătorii care încearcă să mintă sistemul. Până când nu va exista o voinţă politică puternică şi clară din partea autorităţilor, indivizii corupţi vor identifica modalităţi de a trage pe sfoară sistemul”, susţin reprezentanţii ambasadei SUA.