Nume
Parola
Vizualizări: 1405
Delegație letonă interesată de relațiile de colaborare dintre Regiunea de Dezvoltare Nord și Letonia
Bălți, 10 Februarie 2016 — O delegație din componența căreia au făcut parte șapte reprezentanți din cadrul mai multor instituții de învățământ și organizații obștești de tineret din Letonia a efectuat, în perioada 9-10 februarie, o vizită în Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova, dorind să se informeze despre suportul oferit de Letonia țării noastre în domeniul dezvoltării regionale.

Printre membrii delegației au fost și elevi care au vizitat țara noastră în rezultatul particitării la un concurs de eseuri dedicate cooperării pentru dezvoltare, organizat în Letonia în cadrul unui proiect al Ministerului leton de Externe. Astfel, câștigătorilor concursului li s-a oferit posibilitatea să viziteze Republica Moldova și alte țări care beneficiază de suportul Letoniei. Vizita în Regiunea de Dezvoltare Nord a țării noastre a fost organizată la recomandarea și cu suportul Ministerului Protecției Mediului și Dezvoltării Regionale (VARAM) din Letonia.

Reprezentanta Ministerului Afacerilor Externe din Letonia, Madara Siliņa, și directorul Platformei Letone de Cooperare pentru Dezvoltare, Inese Vaivare, au afirmat că delegația din care fac parte este interesată de activitatea organizațiilor neguvernamentale, dar și de legăturile de colaborare dintre instituții din Republica Moldova și Letonia.

Prezentând oaspeților Regiunea de Dezvoltare Nord, directorul ADR Nord, Ion Bodrug, a menționat că Agenția colaborează fructuos de câțiva ani cu Ministerul Protecției Mediului și Dezvoltării Regionale (VARAM) din Letonia. Astfel, directorul ADR Nord le-a comunicat oaspeților că Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova și-a consolidat relațiile de cooperare în domeniul dezvoltării regionale cu mai multe localități și regiuni din Letonia, la nivel de administrații publice locale și asociații obștești. Până în prezent, au fost semnate în acest sens 14 acorduri de colaborar. Totodată, cu suportul VARAM, au fost organizate trei ediții ale Zilelor Regiunii pentru Dezvoltare Nord, precum și prima ediție a Zilei cooperării Letoniei cu Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova.

Întrucât din componența delegației au făcut parte și trei jurnaliști letoni, relațiile de colaborare din ultimii ani dintre ADR Nord și VARAM vor fi subiectul mai multor materiale jurnalistice ce vor fi difuzate prin intermediul mass-media din Letonia. Mai mult, colaborarea dintre Republica Moldova și Letonia va fi și subiectul unui film documentar de scurt metraj elaborat de VARAM.

Membrii delegației letone s-au mai întâlnit, la Bălți, cu reprezentanții Asociației obștești „Altair-Z”, după care au efectuat o vizită în orașul Soroca, unde au vizitat Centrul de Resurse pentru Tineret „Dacia” și câteva obiective turistice din localitate. Ulterior, la sugestia Ambasadei Letoniei în Republica Moldova, oaspeții din Letonia au efectuat o vizită la Centrul Chinologic al Serviciului Vamal al Republicii Moldova din oraşul Ocniţa, unde au fost realizate proiecte din surse financiare oferite de Uniunea Europeană.

www.adrnord.md