Principală  —  Ştiri  —  Social   —   O nouă grădiniță renovată din…

O nouă grădiniță renovată din banii României

Grădinița din satul Copceac, raionul Ștefan Vodă a fost renovată complet din banii oferiți de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare din R. Moldova. Marius Lazurca, Ambasadorul României, și directorul executiv al Fondului de Investiții Sociale din Moldova (FISM), Mircea Eșanu, au participat la lansarea grădiniței renovate.

239fc5fc-ffe8-4e57-9cbf-148ae7fa3b33Grădinița din Copceac este una dintre cele 774 de instituții preșcolare din R. Moldova, care a beneficiat de sprijinul financiar acordat de Guvernul României, prin intermediul FISM. Astfel, din investiția de 2,1 milioane de lei, la grădiniță a fost construită reţeaua de alimentare cu apă şi canalizare, au fost schimbate reţelele electrice şi sistemul de încălzire. De asemenea, au fost renovate cantina grădiniței și blocurile sanitare, au fost montate ferestre şi uşi noi, pereţii exteriori au fost izolaţi termic.

Curtea grădiniţei a fost amenajată, punându-se pavaj. „Împreună cu FISM și autoritățile locale am reușit să reparăm grădinițele din R. Moldova. Am încercat, pe cât posibil, să fim prezenți în toate regiunile țării, pentru a sublinia importanța inițiativei Guvernului României de a contribui la modernizarea instituțiilor preșcolare. Ne dorim ca în toate grădinițele să fie condiții bune, exact ca la această instituție”, a subliniat Ambasadorul României, Marius Lazurca.

184ae299-101f-4791-a8c4-14baa3b7e2f4Directorul executiv al FISM a mulțumit Ambasadei României, autorităților locale, administrației grădiniței pentru implicarea și responsabilitatea de care au dat dovadă. „Acesta este doar unul dintre rezultatele ajutorului oferit de Guvernul României pentru grădinițele din R. Moldova – 23 de milioane de euro, bani ce au ajuns direct la beneficiari. Astfel, fiecare a doua instituție preșcolară din Moldova a fost reparată. Grădinița din Copceac este un exemplu pozitiv. Rezultatele investiției de 2,1 milioane de lei sunt vizibile pentru toată lumea: în grădiniță este cald, iar părinții sunt mulțumiți de condițiile în care cresc și sunt educați micuții lor”, a menționat directorul executiv al FISM, Mircea Eșanu.

Potrivit administrației grădiniței, după renovarea clădirii, numărul copiilor care frecventează grădiniţa a crescut de la 70 la 110. De asemenea, a scăzut numărul îmbolnăvirilor cu viroze. Prezent la evenimentul de inaugurare, președintele raionului, Nicolae Molozea a spus: „Mulțumim Ambasadei României și FISM pentru aportul adus raionului Ștefan Vodă. Fiecare grădiniță, din cele 30 existente în raion, a beneficiat de ajutor din grantul oferit de România”.

Pentru renovarea şi dotarea grădiniţelor din Republica Moldova Guvernul României a alocat 20 de milioane de euro prin „Programul de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare din Republica Moldova” şi 3 milioane de euro prin proiectul „Sporirea accesului și a gradului de participare a copiilor la educație timpurie în R. Moldova”.

Resursele financiare oferite de Guvernul României sunt utilizate pentru: reparații capitale ale clădirilor, schimbarea acoperișului, a sistemelor de încălzire, a rețelelor electrice, amenajarea terenurilor de joacă, schimbarea ferestrelor și ușilor, izolarea termică a pereților exteriori, construcția sistemelor de aprovizionare cu apă a grădinițelor și a sistemelor de canalizare, amenajarea grupurilor sanitare, dotarea cu echipament, mobilier etc.

FISM este o instituție creată cu suportul Băncii Mondiale și al țărilor donatoare cu scopul de a contribui la dezvoltarea R. Moldova prin gestionarea asistenței externe.