„Ar fi un real pericol să ne plângem victimele şi să fim atraşi în situaţii de necontrolat", a avertizat Yiorgos Kyritsis într-o scrisoare adresată premierului grec Alexis Tsipras şi făcută publică de agenţia de presă de stat ANA.

Trei locuitori din insula Kos, situată in Marea Egee foarte aproape de Turcia, au fost răniţi săptămâna trecută în ciocniri cu forţele de ordine în apropierea locului ales pentru a ridica acest centru de înregistrare, în urma cărora guvernul a trimis întăriri de poliţie, aminteşte AFP.

Calificând drept eroare decizia Atenei, Kyritsis a cerut "prim-ministrului să ordone retragerea unităţilor de poliţie pentru a reduce tensiunile".

Sindicatele din poliţie au deplâns la rândul lor faptul că poliţiştii s-au aflat în faţa unor locuitori ai insulei înarmaţi cu puşti de vânătoare şi având asupra lor dinamită.

„Patru dintre colegii noştri au fost răniţi până acum", a declarat de asemenea sindicatul POASY.

Supus presiunii UE, guvernul grec s-a angajat să finalizeze până la mijlocul lunii februarie înfiinţarea de centre de înregistrare pentru migranţi în Kos şi alte patru insule pentru a ameliora controlul fluxului migraţiei la graniţele maritime ale Greciei cu Turcia vecină.

Locuitorii din Lesbos, Leros, Samos şi Chios au acceptat această măsură, dar autorităţile din Kos au respins-o de la început, spunând că se tem că prezenţa migranţilor pe termen lung va submina industria turismului, principala sursă de venituri a acestei insule.

Responsabili ai guvernului au afirmat că doar o minoritate susţinută de extrema-dreaptă a fost la originea acestor proteste.