icon

Guvernul va participa activ la dialogul politic și social pentru îmbunătățirea situaţiei romilor în Republica Moldova

08-04-2015 14:07
876

Declaraţia a fost făcută de Prim-ministrul Chiril Gaburici, care a participat la masa rotundă cu genericul „Succese și provocări în implementarea politicilor pentru populația de etnie romă din Republica Moldova”.

 

În alocuţiunea sa, Premierul a vorbit despre problema incluziunii sociale a romilor, rolul instituţiilor statului şi importanţa colaborării cu partenerii de dezvoltare în acest proces.

 

Chiril Gaburici a declarat că Guvernul îşi propune să accelereze realizarea Planului de acțiuni pentru susținerea populației de etnie romă pentru anii 2011-2015, ce vizează acțiuni și responsabilități concrete, menite să rezolve problemele de integrare a populației rome în diverse domenii: cultură, educație, piața muncii, sănătate și protecție socială. O realizare importantă și inovativă în acest sens a fost instituționalizarea mediatorilor comunitari din rândul romilor. În prezent, în Republica Moldova activează 25 de mediatori comunitari, urmând ca, până la sfârșitul anului, numărul acestora să crească până la 48 de persoane.

 

„Totuși, situaţia populaţiei rome din Republica Moldova aduce o dovadă clară că romii se confruntă cu probleme legate de fenomenul excluziunii sociale şi discriminării. Avem nevoie de eforturi conjugate pentru a spori oportunităţile de implicare şi participare a romilor în viaţa economică şi socială a ţării”, a spus Prim-ministrul.

 

Şeful Guvernului de la Chişinău a apreciat înalt suportul partenerilor externi pentru dezvoltarea politicilor dedicate romilor şi pentru sporirea capacităților naționale în acest domeniu. Totodată, Chiril Gaburici a reamintit că îmbunătăţirea situaţiei populaţiei rome este o condiţie importantă în Planul de acțiuni RM-UE şi s-a pronunţat pentru preluarea exemplelor de bune practici, aplicate de statele europene. 

 

„Schimbarea atitudinii fiecărui funcționar public - din administrația publică centrală și locală - va grăbi procesul de incluziune socială a acestei minorități etnice. Avem nevoie de o voinţă politică insistentă pentru implementarea cadrului legislativ şi de politici relevante din perspectiva dezvoltării umane și incluziuni sociale a populației de etnie romă din Republica Moldova”, a opinat Premierul. În context, Chiril Gaburici a solicitat instituţiilor statului o implicare și o sensibilizare sporită, prin acțiuni concrete, pentru coordonarea activităţilor de socializare a romilor și prioritizarea bugetelor locale pentru activități specifice.

 

„Vom depune eforturi considerabile pentru dezvoltarea şi racordarea cadrului legislativ național la normele dreptului internaţional privind protejarea drepturilor omului, inclusiv la standardele UE. Vă asigur că  Guvernul va participa activ la dialogul politic și social pentru îmbunătățirea situaţiei romilor din Republica Moldova”, a conchis Prim-ministrul.

 

Evenimentul a fost organizat de Biroul Relații Interetnice în colaborare cu Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului, cu prilejul Zilei Internaţionale a Romilor, marcată anual la data de 8 aprilie. La eveniment au participat reprezentanţi ai administraţiei publice centrale şi locale, corpului diplomatic şi organizaţiilor internaţionale, precum şi mediatorii comunitari şi liderii organizaţiilor rome din Republica Moldova.

Agenda publică

Aprilie 2024

L M M J V S D
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30