Nume
Parola
Vizualizări: 3180
Oficiul Avocatului Poporului: acţiunile realizate în ceea ce privește promovarea politicilor, elaborarea de programe ajustate la standarde nu sunt suficiente pentru o îmbunătățire semnificativă a situației persoanelor cu nevoi speciale.
Chișinău, 8 Aprilie 2015 — Oficiul Avocatului Poporului apreciază progresele înregistrate în ceea ce privește promovarea politicilor, elaborarea de programe ajustate la standardele internaţionale în domeniul persoanelor cu dizabilității, dar atenţionează autorităţile că acţiunile realizate nu sunt suficiente pentru o îmbunătățire semnificativă a situației persoanelor cu nevoi speciale.

În Studiul cu privire la respectarea drepturilor omului în Republica Moldova în anul 2014, elaborat de Instituţia naţională a ombudsmanului, se constată că problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi în mare parte nu diferă de la an la an şi rămîn a fi nesoluţionate: prestații sociale sub nivelul minimului de existență; insuficiența serviciilor sociale la nivel comunitar; accesibilitate redusă la infrastructura sociala, la transport, la mediul informațional, nivelul scăzut de plasare în cîmpul muncii și motivarea redusă pentru angajarea persoanele cu dizabilități; bariere în realizarea dreptului la vot; toleranța societății față de problemele acestor persoane.

În Studiu se mai notează că, după mai bine de 2 ani de la intrarea în vigoare a Legii nr. 60 din 30.03.2012 privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități, nu s-a resimţit impactul acesteia asupra persoanelor cu dizabilități. Un motiv din care Legea nr. 60 nu-şi are efectul scontat este lipsa mecanismelor de implementare care întîrzie să apară.

Ombudsmanii semnalează în mod repetat problemele legate de asigurarea accesului persoanelor cu nevoi speciale la infrastructura socială, adaptarea clădirilor la necesitățile persoanelor cu dizabilități. În Studiu, printre altele, sunt invocate datele unui Raport generalizat privind inventarierea instituțiilor publice și de menire socială existente elaborat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, potrivit căruia, din cele 5137 de obiecte supuse inventarierii sub aspect de accesibilitate, 3440 nu sunt adaptate sau nu corespund normelor.

Incluziunea în cîmpul muncii a persoanelor cu dizabilități în Republica Moldova rămîne a fi printre aspectele problematice. Oferirea de oportunități la angajare în cîmpul muncii persoanelor cu dizabilități, dar și informarea despre oportunitățile existente, ar contribui la soluționarea parțială a problemelor financiare ale acestora şi la îmbunătăţirea calităţii vieţii lor.

Ombudsmanii pledează pentru ca autorităților publice centrale și locale să acţioneze de comun acord pentru a stabili mecanismele de punere în aplicare a cadrului normativ ce vizează persoanele cu dizabilități, monitorizarea implementării acestora, dar și implicarea /consultarea persoanelor cu dizabilități. Astfel vor fi soluționate multe alte probleme cu care se confruntă persoanele cu nevoi speciale.

În corespundere cu datele Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, în Republica Moldova sunt înregistrate 183,5 mii de persoane cu dizabilități, ceea ce reprezintă aproximativ 5% din totalul populației.