Afacerea cu țevi furate și legătura din Parlament

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Un tânăr din raionul Cahul riscă să stea opt ani după gratii pentru că s-a încumetat să ia de pe câmp niște țevi de irigații ruginite, scoase din pământ de un consilier. Deși sunt probă la dosar, conductele sunt păstrate pe terenul alesului local, motivând că acestea sunt ale Primăriei. De partea cealaltă, Agenția „Apele-Moldovei” pretinde că țevile îi aparțin și numai întreprinderea avea dreptul să le scoată.

În satul Cucoara însă sute de metri de conducte de apă s-au „evaporat” de parcă nici nu au fost sub pământ, spune administratorul de atunci al întreprinderii. El susține că s-a plâns la poliție, dar consilierul a ieșit basma curată pentru că ar avea o protectoare în Parlament – cuscra sa este deputată, potrivit anticoruptie.md.

Vasile Macovei locuiește în satul Paicu, Cahul, și este învinuit că în luna martie anul trecut a furat de pe câmp niște țevi, care erau scoase pentru a fi înlocuite. Lucrările de modernizare a sistemului de irigare se făceau în satul vecin, Cucoara. Tânărul spune că a luat țevile pentru că cei care munceau în câmp i-ar fi zis că acestea nu mai sunt bune la nimic și vor fi trecute la pierderi. A încărcat conductele într-o mașină și le-a dus acasă. La scurt timp, a fost telefonat de consilierul Petru Sava, care i-a cerut să i le întoarcă. A făcut așa cum i s-a zis, dar imediat l-a găsit poliția, i-a deschis o anchetă penală, iar dosarul a ajuns în judecată.

Țevile furate, pe terenul consilierului

Petru Sava recunoaște că l-a sunat pe Vasile și i-a cerut să ducă țevile pe un teren al său. El nu neagă faptul că a dezgropat țevile, dar spune că totul s-a făcut cu voia oamenilor din sat.

„Noi am făcut o Adunare Generală a cotașilor și am hotărât ca țevile să nu rămână în câmp, că ele oricum sunt ruginite, să le scoatem și să facem un gard la cimitir. Țevile sunt din oțel și înainte de a veni americanii să sape, noi le-am scos. Le-am tăiat ca să putem să le transportăm, dar a început să plouă tare și le-am lăsat până se face vreme bună”, povestește consilierul de la Cucoara.

Nu se știe câte țevi au fost scoase, pentru că nu s-a făcut un proces-verbal. După ce au început cercetările, poliția a fixat 14 țevi cu o lungime de 6 metri. Acestea sunt păstrate și acum pe terenul consilierului, păzite de camere video, în timp ce el declară că țevile se află pe pământul Primăriei.

Cuscra din Parlament

Administratorul de atunci al Întreprinderii de Stat „Staţiunea Tehnologică pentru Irigare Cahul”, Nicolae Schițanu, spune că la Cucoara oamenii au cotă valorică de numai 300 de lei din sistemul de irigare, iar restul, în valoare de 7 milioane, îi aparține întreprinderii. Mai mult decât atât, precizează acesta, doar Agenția „Apele-Moldovei” avea voie să scoată țevile, nu și primăriile.

Schițanu crede că Macovei a ajuns un țap ispășitor în toată povestea pentru că Sava, consilier PLDM în sat, ar avea protecție din partea deputatei PLDM Aliona Goța, care îi este cuscră, și care până în februarie 2015 a fost primar la Cucoara.

El declară că atunci când s-a aflat despre dispariția țevilor, a anunțat poliția și s-a deplasat la fața locului: „Chiar în momentul când au fost sustrase, la Apele-Moldovei din Cahul se făcea un audit, am mers la fața locului, am măsurat și am văzut că 300 de metri lipsesc în general, Sava le-a vândut. Poliția a deschis dosar, a început a cerceta, dar a fost dată comandă de dna deputat și l-a considerat pe Macovei vinovat, dar acesta nu are nicio treabă, că țevile erau deja scoase”.

Schițanu susține că Macovei i-a cerut ca întreprinderea să accepte un acord de împăcare ca să nu ajungă la închisoare pentru că el de la bun început a întors conductele luate. „I-am dat numărul de telefon al dnei Goța, eu aveam numărul ei, am activat mult la Cucoara, vreo 22 de ani, și îl știu pe fiecare de acolo și cunosc foarte bine cine a construit acolo sistemul de irigare. I-am spus lui Macovei să se adreseze frumos, să-i zică deputatei că din cauza lui Petru Sava riscă să stea la pușcărie, că are doi copii mici. Și Macovei mi-a zis că a telefonat-o de mai multe ori și a rugat-o, dar ea a spus Nu”, conchide Schițanu.

Întreaga investigație poate fi citită aici.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...