Anterior, însă, preşedintele ţării a respins promovarea, de la Judecătoria Comrat la Curtea de Apel, a judecătorului care ar fi implicat în schema de spălare de bani, invocând probleme de integritate. Şi Serviciul de Informaţii şi Securitate a constatat existenţa unor elemente ce generează suspiciuni rezonabile privind hotărârile pronunţate de către Serghei Gubenco. Cu toate acestea, în octombrie 2015, CSM l-a propus repetat, astfel că, potrivit legii, şeful statului a fost obligat să semneze decretul privind numirea lui Gubenco în funcţia de magistrat al Curţii de Apel Comrat. Atunci, hotărârea CSM a fost criticată de către unii experţi în drept, care au menţionat că în acest fel este compromisă imaginea sectorului judecătoresc.

Amintim că în presă au apărut documente care ar demonstra implicarea lui Serghei Gubenco în schema de spălare a peste 18 miliarde de dolari din Federaţia Rusă prin intermediul băncilor şi instanţelor de judecată din Moldova. Magistratul a hotărât în 2010 să dea 200 de milioane de dolari companiei britanice Seabon Ltd într-un aşa-zis litigiu pe care aceasta îl avea cu două firme ruseşti şi un bărbat din localitatea Congaz din autonomia găgăuză. Aceasta a fost una dintre deciziile luate de către instanţele din Moldova care au permis tranzitarea a 18,2 miliarde de dolari de la aproximativ 100 de companii ruseşti în 21 de bănci din această ţară. Mai apoi, banii erau transferaţi în 19 firme din Marea Britanie, Noua Zeelandă şi Belize.

Acum doi ani, autorităţile din Moldova au anunţat că au pornit o investigaţie. În context, preşedintele CSJ, Mihai Poalelungi, a declarat anterior că judecătorii implicaţi în schemă nu mai pot fi sancţionaţi disciplinar pentru că a expirat termenul de prescripţie şi că ei ar putea fi traşi la răspundere doar dacă vor fi cercetaţi penal. Procuratura Anticorupţie a pornit o anchetă, însă, afirmă că aceasta bate însă pasul pe loc deoarece instituţiile de anchetă din Rusia ar refuza să colaboreze în privinţa acestui caz de spălare a banilor. Serghei Gubenco nu a fost de găsit pentru a oferi o reacţie.