Ultima oră

Cauza incendiului de la Edineţ a fost o lumînare sau o candelă lăsată fără supraveghere

În urma examinării locuinţei, pompierii au ajuns la concluzia că încălcări de suprasolicitare a sobei nu au fost depistate. „Soba nu a fost supraîncălzită. La finisarea tavanului s-a folosit poliester, iar acesta creează o „ploaie de foc”, în urma căreia se formează un fum dens și toxic. Dacă o persoană inhalează acest aer toxic, își pierde orientarea în spațiu şi conștiința. În timpul incendiului, mama copiilor a deschis ușa de la intrare, iar această acțiune a propagat un val de aer care a intensificat incendiul”, a afirmat Daniliuc.

Reprezentanţii SPCSE au mai stabilit că aragazul era conectat printr-un furtun din plastic, care în urma incendiului s-a deteriorat și a început să emane gaz. „Ca rezultat, au ars toate materialele combustibile din casă, iar tavanul a căzut peste persoane. În cameră au fost găsite o cană cu defecte termice și un suport pentru lumînări, fapt ce demonstrează că în seara respectivă a fost utilizată o lampă improvizată. Lăsată fără supraveghere, ea a condus la izbucnirea incendiului care a luat viața a șase persoane, patru copiii ce aveau 6, 7, 9 şi 11 ani, şi două femei de 28 şi 36 de ani”, a adăugat sursa citată.

Pompierii au venit cu recomandări referitor la prevenirea incendiilor. „Aducem la cunoştinţa cetăţenilor să nu lase fără supraveghere dispozitivele cu foc deschis (lumînări, candele) pe timp de noapte, iar ziua să le amplaseze departe de materialele inflamabile, copiii să nu fie lăsaţi fără supraveghere, este necesară maximă prudenţă în utilizarea sobei, să fie evitat fumatul în locuinţă. Se mai recomandă verificarea utilajelor care pot provoca scurgerile de gaze naturale, iar în eventuale cazuri persoanele sînt îndemnate să apeleze imediat la serviciile de urgenţă”, a menţionat şeful Secţiei supraveghere de stat a măsurilor contra incendiilor din cadrul SPCSE, Sergiu Chircu.

Statisticile SPCSE arată că în actuala perioadă rece, din 1 noiembrie 2015 pînă pe 31 ianuarie 2016, în R. Moldova s-au produs 431 de incendii, soldate cu moartea a 70 de persoane, printre care cinci copii. 

Moldpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *