20:17:30 19.04.2024
Stiri

Șapte morți: DETALII despre incendiul de la Trinca și tragedia din familia Baștovoi

Social 02.02.2016 12:56 Vizualizări1800 Autor: Galina Munteanu
Șapte morți: DETALII despre incendiul de la Trinca și tragedia din familia Baștovoi


Incendiul dintr-o gospodărie din satul Trinca, raionul Edineț, în urma căruia șase persoane, printre care patru copii, au decedat, a fost provocat de o lumânare sau de o candelă lăsată aprinsă și fără supraveghere.

Potrivit şefului Secţiei Laboratorului Antiincendiar de la Serviciul Protecției Civile și Situații Excepționale, Ghenadie Daniliuc, flacăra a ajuns până la butelia de gaz din casă, a avut loc emanare de gaz, fapt care a dus la răspândirea incendiului.

Mai mult, după ce una dintre victime a deschis uşa, chemând ajutor, a fost generat un flux de oxigen, iar din această cauză focul s-a răspândit şi mai mult.

„Incendiul a fost din interior în exterior. Când a ieșit să ceară ajutor persoana, incendiul era la etapa de începere, putea să reușească ceva să mai facă, dar ieșind afară a creat fluxul de oxigen care a provocat și mai mult incendiul. Varianta că focul a fost provocat din cauza sobei a fost exclusă. În partajul acesteia au fost depistate resturi ale lemnelor nearse, fapt ce confirmă că soba nu a fost supraîncălzită. A generat extinderea focului și tavanul, care era acoperit cu polistiren, un material combustibil. La ardere, acesta creează temperaturi până la 1 100 de grade, iar la topire - o ploaie de foc. De asemenea, creează un fum dens și foarte toxic care, odată inhalat, persoana își pierde cunoștința. Cauza incendiului este lăsarea fără supreveghere a sursei de foc, lumânare sau candelă. A fost depistată o cană cu urme de afectări termice în interior și un suport pentru lumânare, care avea aceleași afectări termice”, a spus Daniliuc astăzi, în cadrul unei conferințe de presă.

Amintim că, pe 31 ianuarie curent, patru copii cu vârste între 6 şi 11 ani au murit într-un incendiu care a cuprins o casă din satul Trinca. În incendiu au murit şi două femei în vârstă de 28 şi, respectiv, 36 de ani. Femeia lucra asistentă socială în sat și în acea zi organizase o masă de pomenire pentru soțul decedat acum trei ani.

Cât privește tragedia din familia fostului deputat în primul Parlament, Andrei Baștovoi, responsabilii în domeniu susțin că incidentul a avut loc din vina proprietarilor casei, fapt confirmat, de altfel, și de către Andrei Baștovoi.

Sâmbăta trecută, pe 30 ianuarie, fiul lui Baștovoi, de 26 de ani, a ajuns în comă la spital, iar soția sa de 59 de ani a decedat, după ce în locuința acestora de pe str. Gh. Asachi din capitală s-a produs o scurgere de gaze.

Potrivit șefului Secției supraveghere de stat a măsurilor contra incendiilor în cadrul Direcției Salvatori și Pompieri, Sergiu Chircu, în perioada rece a anului curent, noiembrie 2015 - ianuarie 2016, pe teritoriul R. Moldova au avut loc 431 de incendii soldate cu 70 de persoane decedate, inclusiv cinci copii.

Numai în luna ianuarie curent au fost înregistrate 165 de incendii, soldate cu decesul a 31 de persoane. Principalele cauze de izbucnire a incendiilor sunt imprudența în timpul fumatului (45% din numărul total al incendiilor, 28 de decedați), nerespectarea regulilor de apărare contra incendiilor la exploatarea sobelor și canalelor de evacuare a fumului (circa 35%, 18 decese), dar și imprudența la utilizarea focului deschis (opt persoane decedate).


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md