Incendiul de la Trinca: Cele doi femei decedate erau verişoare. Tragedia s-a produs după o masă de pomenire// VIDEO

Incendiul din satul Trinca, raionul Edineţ, în urma căruia au murit şase persoane: patru copii şi două femei, s-a produs după o masă de pomenire.

Cele două femei: de 28 şi, respectiv, 36 de ani, erau verişoare, iar una din acestea lucra asistent social în satul Trinca şi sâmbătă organizase o masă de pomenire în memoria soţului său, decedat acum trei ani.

Potrivit informaţiilor preliminare, femeia de 36 ani avea trei copii, iar verişoara acesteia de 28 de ani şi copilul acesteia, după ce au participat la praznicul de pomenire, au rămas să doarmă în casa rudei din Trinca.

Flăcările au izbucnit aproape de ora 01:00, iar vecinii au alertat imediat pompierii. La faţa locului s-au deplasat trei autospeciale. Focul s-a extins pe o suprafaţă de 100 de metri pătraţi, iar incendiul a fost localizat în 10 minute.

În anexa locuinţei erau alte cinci persoane, rudele femeii de 36 de ani, care nu au avut de suferit, dar care sunt în stare de şoc. Medicii din raionul Edineţ acordă asistenţă psihologică acestor rude. Ei sunt în stare de şoc, însă sunt supravegheaţi de către medici privind managementul stresului psiho-emoţional.

În urma ultimelor cercetări, Laboratorul experimental antiincendiar al Serviciului Situații Excepționale a înaintat drept cauze prealabile “imprudența cu focul deschis și încălcarea normelor antiincendiare la exploatarea sobei de încălzit”.

Mai mult, focul s-a propagat cu repeziciune, întrucât în locuință erau materiale ușor inflamabile: preșuri, draperii, pod izolat cu polistiren. În plus, în una dintre odăi exista și o butelie de tip propan-butan, conectată la aragaz și care avea robinetul deschis, cel mai probabil fiind și o acumulare de gaz în interior.

Însă, o cauză finală a izbucnirii incendiului și circumstanțele care au dus către acesta vor fi făcute cunoscute după un termen de zece zile, timp în care va dura ancheta cazului.

În sat va fi declarată zi de doliu şi autorităţile locale vor încerca să aloce bani pentru ajutorarea rudelor victimelor.

Ministrul de Interne Alexandru Jizdan a declarat astăzi, după o şedinţă convocată de premierul Pavel Filip, că Guvernul va aloca suma de bani necesară pentru a ajuta rudele decedaților.

Reamintim că două femei, de 28 și 36 și a patru minori de 6,7,9 și 11 ani au murit în această noapte în urma unui incendiu din satul Trinca, raionul Edineţ, Incendiul a avut loc la ora 00:46. La fața locului au fost îndreptate trei echipe de pompieri cu trei autospeciale, în teren stabilindu-se că o locuință cu suprafața de 100 metri pătrați este cuprinsă de foc. Localizarea focului a avut loc 10 minute.

incendiu

incendiu

incendiu

incendiu

incendiu

incendiu

cadavre

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.